Makaron z łososiem w śmietanie

5/14/2012 Agata 38 Comments


Prosty i pyszny sposób na obiad z łososiem. Sos ma fajny, orzeźwiający, cytrynowy smak. Polecam gorąco. Robiliśmy go w leniwe, majowe popołudnie. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu :)


 Potrzebujemy:

350 g fileta z łososia
1 cytryna (sok wyciśnięty)
150 ml śmietany 12% (lub 18%)
1 jajko
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki oregano
sól, pieprz

500g makaronu (świderki, penne etc.)


1.Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Filet z łososia kroimy na małe kawałki, które gęsto skrapiamy połówką (wcześniej zrolowanej) cytryny.
3. W miseczce śmietanę mieszamy z rozbełtanym jajkiem, posiekanym koperkiem, oregano, solą, pieprzem i połową porcji posiekanej natki pietruszki.
4. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kawałki łososia, podgrzewamy na średnim ogniu, po chwili skrapiamy resztą soku z cytryny.
5. Zostawiamy na kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszamy mięso z łososia.
6. Gdy zobaczymy, że nabrało już pastelowo-różowej barwy wykładamy na patelnię śmietanę z jajkiem i przyprawami.
7. Mieszamy, zostawiamy na ogniu na około 5-7 minut.
8. Smakujemy i przyprawiamy do smaku. 
9. Podajemy z makaronem, oprószamy natką pietruszki.


Smacznego! :)

A tutaj inny pomysł na makaron z łososiem, tym razem wędzonym (kliknij na obrazki):


i grillowanym z pesto pietruszkowym


38 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!

Majowa tarta z mango curd

5/07/2012 Agata 33 Comments



Na pewno słyszeliście o lemon curd. Chętnie użyłabym polskiej nazwy, ale... chyba jednak nie istnieje. Krem cytrynowy? No tak, ale nie do końca. Dzisiaj za to prezentuję Wam pyszną tartę z wariacją na ten temat, czyli mango curd. Pyszny, gęsty krem oparty o zmiksowane mango. Można dodać go do wszystkiego, Anglicy wersję klasyczną dodają do pieczywa, jedzą z ciastkami, polewają desery. Ja mango-wersję wrzuciłam na spód taty, potem jeszcze bita śmietana (o zgrozo!) i moje ulubione połączenie kolorów: truskawki i kiwi. Pysznie smakuje po kilku godzinach w lodówce, szczególnie w gorące majowe dni. 


Potrzebujemy:

ciasto kruche:

200 g mąki
100g cukru pudru
125 g masła
2 jajka
szczypta soli

mango curd:
1 duże mango
70g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cytryna (wyciśnięty sok)
1 pomarańcza (wyciśnięty sok)
2 żółtka
20g masła

+
śmietana 30%
1 saszetka śmietan-fixu (itp.)
10 truskawek
3 kiwi


 Najpierw przygotowujemy ciasto kruche: 
mąkę z cukrem pudrem miksujemy z masłem i jajkami, doprawiamy solą i ugniatamy ręcznie do czasu utworzenia kuli, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Potem wykładamy ciastem tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), ugniatamy, dziurawimy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

Przygotowujemy mango curd:
Mango kroimy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Za pomocą blendera miksujemy go na gładką masę. Przekładamy ją do garnka, tam dodajemy sok z cytryny, sok z pomarańczy (opcjonalnie), cukier puder i żółtka. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, zanim się zagotuje ściągamy z pieca i dodajemy mąkę ziemniaczaną zmieszaną z 1 łyżką wody.  Starannie mieszamy, aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy masło. Studzimy.

Ubijamy śmietanę, dodajemy saszetkę śmietan-fixu (naprawdę pomaga w trzymaniu formy przez bitą śmietanę).
Truskawki obieramy z szypułek, kiwi ze skórki. Truskawki dzielimy na połówki, kiwi kroimy na plasterki.
Na wystudzony spód od tarty wykładamy mango curd, następnie bitą śmietanę a potem dekorujemy owocami. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

Smacznego! :)

33 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!

Pesto klasyczne

5/02/2012 Agata 16 Comments

Pesto to zawsze dobry pomysł. Tym razem postanowiłam zrobić je jak najbardziej klasycznie (oprócz blendera zamiast moździerza) z użyciem podstawowych składników. Nie ukrywam, że nie jest to opcja ekonomiczna, gdyż np. orzeszki pinii są zwyczajnie drogie. Ale raz czy dwa można spróbować. Na co dzień polecam Pesto pietruszkowe, równie pyszne. Ja uwielbiam pesto z pastą, czyli najprostsze połączenie, ale jakie dobre!


Potrzebujemy (tak jak powyżej):

2 pęczki bazylii
2 ząbki czosnku
70g tartego sera (parmezan)
60g orzechów pinii
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny

Liście bazylii odrywamy od sztywnych łodyg. Za pomocą blendera miksujemy ze sobą wszystkie składniki. 


Pesto przekładamy do słoiczka lub podajemy od razu z ciepłym makaronem al dente, np spaghetti.
Samego pesto nie podgrzewamy, gdyż bazylia nabiera wtedy gorzkiego smaku.


Smacznego!

16 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!