Crumble z porzeczkami

6/30/2014 Agata 8 Comments

 crumble

Niedzielny letni wieczór. Powoli żegnamy się z weekendem, ja pakuję swoje rzeczy i wracam do Poznania. Ale jeszcze chwila, ostatnia godzina. Możemy spokojnie usiąść i porozmawiać. Wyjmuję gorące jeszcze crumble z piekarnika, każdemu dokładam trochę lodów waniliowych. 
Co robimy w wakacje? Kiedy wszyscy się rozjadą i znowu kot będzie umierał z tęsknoty śpiąc zawsze w tym samym miejscu na łóżku? Pytania i odpowiedzi. Tata mówi, że smakuje mu, jak w najlepszej restauracji.

Lubię takie dni. :) A crumble to zawsze, niezmiennie najlepszy i najprostszy letni deser. 
Zróbcie go koniecznie :)

8 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!

Zielony koktajl

6/25/2014 Agata 2 Comments

 koktajl
Inspiracja na dziś to gęsty koktajl :) Chyba najlepsza alternatywa dla ciężkiego posiłku. Doskonały na śniadanie, ale nie tylko ;) Gdy tylko mam chwilę - dorywam blendera. Świeży szpinak nadaje mu super zielonego koloru, a reszta smakuje najlepiej - owocowo! 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!

Pudding jaglany z owocami

6/23/2014 Agata 4 Comments

 pudding

Lubię poranki, kiedy nic nie muszę. Wstaję rano, biorę prysznic i jeszcze z mokrymi włosami wchodzę do kuchni, gdzie szeroko otwieram okno. Mogę działać. Na rozgrzewkę - śniadanie. Tym razem trochę inaczej. Nie tradycyjne tosty francuskie czy jajecznica. Dzisiaj będzie pudding jaglany.
Ostatnio kasza jaglana jest wszędzie, nie da się ukryć :) Pudding z tej kaszy jest bardzo sycący, zaspokajający głód na długo. Chyba nie muszę pisać o cudownych właściwościach kaszy jaglanej, bo mam wrażenie, że na ten temat zostało powiedziane już wszystko.

Przepis jest bardzo prosty, pudding przygotowuje się szybko i łatwo. Warto czasem poświęcić chwilę!

Potrzebujemy:
(na 2 osoby)

pół szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki mleka
1 banan
2 łyżki miodu
świeże owoce
sól
cynamon

1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą w proporcji 2:1 (woda:kasza). Gotujemy na średnim ogniu, mieszamy, czekamy aż kasza wchłonie wodę, zwiększy swoją objętość. Solimy szczyptą soli, mieszamy.
2. Do kaszy dodajemy banana, przyprawiamy odrobiną cynamonu, dodajemy miód oraz wlewamy mleko i miksujemy blenderem, aż masa będzie jednolita.
3. Przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną miodu, dodajemy pokrojone owoce. 







4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!