Makaron z suszonymi pomidorami i czosnkiem

8/06/2015 Agata 5 Comments


Pomysł na szybkie do zrobienia danie typu comfort food. Prosty makaron z kilkoma składnikami, dużą ilością dobrej oliwy. Do zjedzenia na szybko, nawet w gorące, sierpniowe popołudnie. Wiecie co jest najfajniejsze w tym daniu? Aromatyczny sos - słodkie suszone pomidory, świeża natka pietruszki i duuużo czosnku. 

Sprzedam wam również fajny patent - warto wykorzystać oliwę, która jest w słoiczkach z suszonymi pomidorami. Ma doskonały aromat i fajny smak. Jak? Po odłowieniu pomidorów po prostu podsmażcie na niej składniki do makaronu.

Do zrobienia dania wykorzystałam produkty, które jakiś czas otrzymałam w uroczej, wielkiej paczce z okazji tygodnia włoskiego w Lidlu. O tutaj zdjęcie: klik Dzięki Lidl Polska! :)

To jak, robimy? :)


Potrzebujemy:

200g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek extra virgin
1 słoiczek suszonych pomidorów cherry w oliwie
5 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
chilli w sprayu (lub sproszkowane)
sól morska
pieprz

1. Makaron gotujemy al dente z odrobiną oliwy. Odcedzamy.
2. Natkę pietruszki i ząbki czosnku siekamy. Połowę pomidorów z puszki odławiamy, również siekamy. Resztę dodamy w całości.
3. Na małym ogniu rozgrzewamy oliwę ze słoiczka po pomidorach oraz oliwę extra virgin. Dodajemy czosnek, natkę pietruszki i lekko podsmażamy (uważamy, aby nie spalić czosnku!). 
4. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i chilli, mieszamy. Dodajemy posiekane pomidory.
5. Na patelnię dorzucamy makaron, uważnie mieszamy, tak aby oliwa dokładnie go pokryła, po czym dodajemy pomidory w całości. Lekko przyprawiamy. Podajemy na ciepło.






Smacznego!

5 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!