Sernik kokosowy z mango
Sernik jest super z kilku powodów - po pierwsze ma lekki kokosowy posmak dzięki mleku kokosowemu, ma świetną konsystencję (aż 6 żółtek!), a do tego… na samej górze jest wielki mango-żelek. Obiecuję, że to co zostanie Wam w garnuszku z nim będziecie wyjadać łyżką. Pycha!
Potrzebujemy:
spód:
200g ciastek digestive (lub innych, owsianych/zbożowych)
50 g roztopionego masła
masa serowa:
400g zmielonego twarogu dobrej jakości
1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml)
200g cukru trzcinowego
3 jajka
3 żółtka
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki oleju kokosowego
Polewa mango:
2 dojrzałe i duże owoce mango
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki żelatyny
1. Przygotowujemy spód: kruszymy ciastka na miał i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę (moja ma 22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, ugniatamy, odkładamy do lodówki.
2. Przygotowujemy masę serową: twaróg, mleko kokosowe, cukier, jajka, żółtka i olej delikatnie ze sobą mieszamy. Na sam koniec mieszamy mikserem do połączenia składników. Ważne, aby ten proces trwał jak najkrócej (mniej niż minutę) aby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylewamy na spód ciasteczkowy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50-60 minut. Pod koniec wykonujemy "test suchego patyczka", aby sprawdzić czy sernik się upiekł. Studzimy.
3. Polewa mango: Z owoców mango wykrawamy miąższ, skórki i pestkę wyrzucamy. W głębokiej misce blendujemy miąższ z cukrem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy żelatynę wg opisu na opakowaniu, dodajemy do pulpy z mango, mieszamy. Czekamy, aż zgęstnieje, wykładamy na ciasto. Odkładamy na około 2 godziny do lodówki, aby masa stężała.
Smacznego!
2 komentarze:
Dziękuję za każdy komentarz :)