Tort z Maltesers

12/05/2015 Agata 6 Comments


Och, czaiłam się na niego chyba z trzy lata! W końcu zrobiłam - tort ze słodowym kremem i kuleczkami Maltesers. Już kiedyś pisałam czemu zawdzięczamy charakterystyczny smak słodyczy takich jak Maltersers i Milky Way, ale wspomnę o tym ponownie. To wszystko zasługa słodu i ten właśnie w postaci Horlicks dodałam do kremu i ciasta. Oczywiście składnik też można pominąć, ale to właśnie on sprawia, że smak ciasta nawiązuje do Maltesers. A to jedne z moich ulubionych słodyczy :)

Ten przepis to ciąg dalszy mojej słodkiej współpracy ze sklepem Coś Słodkiego (www.cosslodkiego.com.pl) - to właśnie dzięki niemu miałam cały ładunek tych słodkich kulek do wykorzystania przy cieście :)

Spróbujcie koniecznie, gdyż smak jest unikalny! Szczególnie dla fanów Maltesersów.



Przepis Nigelli Lawson - Chocolate Maltesers Cake

tortownica o średnicy 16cm
piekarnik nagrzany do 170 stopni z termoobiegiem

Potrzebujemy:

ciasto:
180ml mleka
150g masła
2 łyżki Horlicks (napój słodowy)
150g cukru trzcinowego
3 jajka
175g mąki
25g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody


krem:
150g masła
200g cukru pudru 
1 łyżka ciemnego kakao
45g Horlicks (napój słodowy)
2 łyżki wrzątku


1. W rondelku podgrzewamy mleko, masło i proszek Horlicks, dokładnie mieszamy i uważamy, aby nie zagotować. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy.

2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

3. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy ze sobą, dodajemy proszek i sodę.

4. Do ubitych jajek powoli wlewamy masę z mleka i masła, w trakcie wlewania miksujemy, aby składniki ładnie się połączyły. Następnie całość miksujemy z mąką i kakao, ale tylko do połączenia składników.

5. Masę dzielimy na trzy równe części.

6. Tortownicę wykładamy do papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą część masy. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach - robimy test suchego patyczka.

7. Wyjmujemy, studzimy, tortownicę ponownie wykładamy papierem i ponawiamy proces (łącznie trzy razy - chyba, że mamy trzy równe tortownice).

8. Po ostudzeniu blatów przygotowujemy krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kakao, proszek Horlicks i wrzątek. Miksujemy do połączenia składników.

9. Na każdy z blatów wykładamy krem, przykrywamy następnym blatem. Na górę na krem wykładamy kulki Maltesers. Tort odkładamy w chłodne miejsce.





Smacznego!

6 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!