Zupa krem z brokułów
Dużo zielonego ostatnio w mojej kuchni.
Z tym dzisiejszym obiadem to było tak, że wiedziałam, że mam brokuła w lodówce. To wszystko. Ale przecież z jednej rzeczy też da się zrobić coś dobrego, prawda?
Wróciłam z pracy i ostatnia rzecz, na którą miałam ochotę to skomplikowane akcje w kuchni, a że ostatnio blenderuję wszystko co się da, narodził się idealny pomysł - krem z brokułów. 15 minut i sycąca zupa z chrupiącym (bo coś musi być) słonecznikiem gotowa. Polecam. Dla tych, co mają w lodówce tylko światło i brokuła. :)
Potrzebujemy:
1 brokuł średniej wielkości
litr bulionu
litr bulionu
2 łyżki śmietany/jogurtu
pieprz
sól
oregano
ziarna słonecznika
1. Do garnka z gorącym bulionem wkładamy brokuła (całego bądź w kawałkach), czekamy aż zmięknie.
2. Następnie za pomocą blendera miksujemy bulion z brokułami,
3. Dodajemy łyżkę śmietany, blenderujemy dalej, dodajemy przyprawy do smaku.
4. Serwujemy z ziarnami słonecznika. Idealnie do tego kremu pasuje chleb razowy.
O, zupa ukochana :D Ja jeszcze prażę słonecznik - podwójnie chrupiące, to jest to!
OdpowiedzUsuńNajprostsza, najlepsza :) Super pomysł z tym słonecznikiem!
UsuńPięknie podana, aż chce się zjeść co najmniej 1 miseczkę :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńabsolutnie mój ulubiony krem. jeszcze z płatkami migdałów...:-)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie :) uwielbiam zupę krem z brokułów :)
OdpowiedzUsuńzielony krem w zielonej miseczce:) cudnie wygląda...
OdpowiedzUsuńZielone warzywa rządzą :D
OdpowiedzUsuńPyszności, jedna z moich ulubionych zupek. Zamiast kostki rosołowej polecam raz na miesiąc ugotować w ilości hurtowej esencjonalny bulion warzywny lub drobiowo-warzywny, a potem pomrozić w małych porcjach (ja mrożę w kubeczkach po jogurtach). Potem kiedy jest potrzebny wystarczy wyciągnąć, podgrzać i viola :)
Bardzo ją lubię, ale sama jeszcze nie robiłam, za to czesto zamawiam w restauracji.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie - z tymi lekko zamieszanymi śmietanowymi smugami :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie poproszę miseczkę!
pysznie...:)
OdpowiedzUsuńŻe ja jeszcze brokułowej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńawaria blogera zjadła 13 komentarzy! :C
OdpowiedzUsuńHa, dokładnie utrafiłaś w zawartość mojej lodówki :D Nawet słonecznik mam gdzieś w szufladzie. Też blenderuję na potęgę, aż chyba dziś wypróbuję.
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszedł ten krem, ostatnio próbowałam zrobić zupę krem z brokuła i chyba za krótko blendowałam bo mi nie wyszedł krem, tylko takie coś nie kremowe. Było pyszne ale nie kremowe. Muszę jeszcze raz zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika z
www.bentopopolsku.blogspot.com
i
www.efektnimbu.blogspot.com
Uwielbiam brokułowe kremy :) A ten ze słonecznikiem brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z ziarnami słonecznika!
OdpowiedzUsuńJeden brokuł a tyle radości :)
OdpowiedzUsuńkremik pyszny ale polecam dodac groszek(moze byc mrozony)i dopiero pote zmiksowac!a jak kolezanka wczesniej pisala ze niewyszedl krem to dodaj ziemniaka-zagesci zupe;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym groszkiem, aż sama niedługo spróbuję :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńpyszna zupa:):):)
OdpowiedzUsuńja robię na wywarze z warzyw i mięsa, ale to dla mojej córy :)
OdpowiedzUsuńDziś robiłam pierwszy raz.
OdpowiedzUsuńNie dodałam soli ze względu na dietę.
Wyszła również bardzo dobra :)
cieszy mnie to, polecam częściej! :)
UsuńOd czasu do czasu robie brokulowa zupe "po polsku"- czyli na kosci albo na rosole z kawalka kury (staram sie nie uzywac kostek rosolowych) dodaje tzw wloszczyzne- czyli wszystkie warzywa (bez kapuscianych- brokuly wystarcza)po troche jakie mam w lodowce/ogrodku- lacznie z paroma kartofelkami i czosnkiem, oczywiscie listek, ziele angielskie i pieprz+ sol do smaku a jak sie juz ugotuje to po prostu albo rozgniatam walkiem albo wkladam maly mikser do garnka i troche miksuje aby rozdrobnic wszystkie ugotowane warzywa- oczywiscie wiekszosc z nich to brokuly. Na koniec dodaje (do miski) troche smietany i gotowe. Tez bardzo smaczne- a przy okazji bez zasmazki :-)
OdpowiedzUsuńo, taka prawdziwa zupa też mi się marzy :) pozdrawiam!
Usuńprzepyszna!:)
OdpowiedzUsuńYou have made some good points there. I checked on the
OdpowiedzUsuńinternet for more information about the issue and found most
people will go along with your views on this website.
Look at my homepage cheap youtube views 1000
Zupę robię nieco inaczej bo osobno gotuję brokuł (najczęściej na parze) a potem go rozdrabniam na "papkę" i do niego wlewam rosół - wtedy bardziej panuję nad konsystencją :) Do tego groszek ptysiowy lub domowej roboty grzaneczki i jest bosko!
OdpowiedzUsuńpysznie, uwielbiam brokuły, więc może i na zupę krem w końcu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPyszotka!
OdpowiedzUsuń