Makaron z łososiem w śmietanie
Prosty i pyszny sposób na obiad z łososiem. Sos ma fajny, orzeźwiający, cytrynowy smak. Polecam gorąco. Robiliśmy go w leniwe, majowe popołudnie. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu :)
Potrzebujemy:
350 g fileta z łososia
1 cytryna (sok wyciśnięty)
150 ml śmietany 12% (lub 18%)
1 jajko
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
500g makaronu (świderki, penne etc.)
1.Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Filet z łososia kroimy na małe kawałki, które gęsto skrapiamy połówką (wcześniej zrolowanej) cytryny.
3. W miseczce śmietanę mieszamy z rozbełtanym jajkiem, posiekanym koperkiem, oregano, solą, pieprzem i połową porcji posiekanej natki pietruszki.
4. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kawałki łososia, podgrzewamy na średnim ogniu, po chwili skrapiamy resztą soku z cytryny.
5. Zostawiamy na kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszamy mięso z łososia.
6. Gdy zobaczymy, że nabrało już pastelowo-różowej barwy wykładamy na patelnię śmietanę z jajkiem i przyprawami.
7. Mieszamy, zostawiamy na ogniu na około 5-7 minut.
8. Smakujemy i przyprawiamy do smaku.
3. W miseczce śmietanę mieszamy z rozbełtanym jajkiem, posiekanym koperkiem, oregano, solą, pieprzem i połową porcji posiekanej natki pietruszki.
4. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy kawałki łososia, podgrzewamy na średnim ogniu, po chwili skrapiamy resztą soku z cytryny.
5. Zostawiamy na kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszamy mięso z łososia.
6. Gdy zobaczymy, że nabrało już pastelowo-różowej barwy wykładamy na patelnię śmietanę z jajkiem i przyprawami.
7. Mieszamy, zostawiamy na ogniu na około 5-7 minut.
8. Smakujemy i przyprawiamy do smaku.
9. Podajemy z makaronem, oprószamy natką pietruszki.
No i to jest coś! :) pyszne
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, to jest coś! :) Pozdrawiam!
UsuńPięknie wygląda, jutro robię!
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego! :)
UsuńPiękne zdjęcia!!! Jedzonko na nich wygląda niezwykle smakowicie :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do mnie (oczywiscie w chwili wolnego :)) http://pod-czworka.blogspot.com/
Dziękuję bardzo i pozdrawiam! :)
UsuńPiękne danie, uwielbiam makaron, ale z łososiem nigdy nie podawałam, kupiłam w Lidlu świeżego łososia i nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, teraz wiem.
OdpowiedzUsuńno to koniecznie :))
UsuńTaka uczta to istna rozkosz
OdpowiedzUsuńA i owszem, z winem to już w ogóle :)))
UsuńŁOSOŚ! Tak, jutro chcę mieć łososia na obiad. Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńTo smacznego życzę, rób koniecznie! :)
UsuńŁosoś, makaron, śmietana - to coś co lubię :) Jak zobaczyłam ten przepis, to śmiać mi się zachciało, bo u mnie bardzo podobnie. Choć łosoś wędzony i wsparty szałwią z chili. Ale makaronu i śmietany nie zabrakło. I gratuluję pięknych zdjęć, ja dopiero się uczę. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńto jest zawsze kwestia wprawy :))) dziękuję serdecznie i też pozdrawiam!
UsuńOj tak, świetne połączenie :) pewnie można do tego dorzucić kapary dla vavavoom :)
OdpowiedzUsuńna pewno można, tylko że ja nie znoszę kaparów, hihihi :P
UsuńNo tak klasyczne połaczenie, a do tego smakowite zdjecia - to zawsze sie sprawdza:)
OdpowiedzUsuńZostanę na dłuzej, mozna?
zapraszam :)
Usuńbardzo dobre, dziękuję za natchnienie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy, polecam się na przyszłość! :)
UsuńZrobiłam dzisiaj i niestety śmietana się zwazyla i wyszło kwaśne. Nie wiem co zrobiłam nie tak. myślałam że sosik wyjdzie aksamitny. :(:(:(
OdpowiedzUsuńA którym momencie się zważyła? Już po wrzuceniu na patelnię? Może wtedy jeszcze sok z cytryny nie wsiąkł całkowicie w łososia? :(
UsuńTak zaraz po wrzuceniu, tak też myślałam że to przez sok, albo i śmietana była nie taka.
OdpowiedzUsuńTrudno, to nie wyszło ale reszta przepisów jest świetna. Jestem fanką Twojej strony!!!
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na nowe :):):)
A czy można użyć wędzonego łososia zamiast świeżego?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, ale nigdy nie smażyłam wędzonego łososia :)
Usuńhttp://czarownica-agata.blogspot.com/2013/01/makaron-z-wedzonym-lososiem.html
UsuńPrzepis na makaron z wędzonym łososiem!
Dobra jutro robię dam znać jak wyszło!!!!
OdpowiedzUsuńCiekawe czy dzieciakom zasmakuje???
Chyba zamienię rurki na pasta fresca papardele...zobaczymy...
Jedzonko BOSKIE przed chwilą skonczylismy;) tylko ją dałam śmietanę 30% i podałam z sałatą z czosnkiem z zależy ziolowej i sosem włoskim z knora;)
OdpowiedzUsuńStronią ta jest już w moich ulubionych, więc będę tu częściej bywać szukając inspiracji :)
Pozdrawiam Zosia
ja dodaję serek Mascarpone, mniam;)
OdpowiedzUsuńMniam! Właśnie zjedliśmy na obiad :) Mąż mówił że o czymś takim właśnie myślał :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Właśnie wcinam - pyszne. Polecam na letni obiadek.
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńto wino to chyba chardonnay ze 101win lub winezja
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia :)
OdpowiedzUsuńniznestomka
Sprawdziłem ten przepis, jest smaczny. Jedyna uwaga to zamiast całego jajka należałoby użyć tylko żółtka, ponieważ białko powoduje grudki. No i oczywiście autor sił pomylił z dwoma łyzkami oregano lub ziołami prowansalskimi, jest niejednoznacznie. Polecm, naprawdę szybkie i dobre danie.
OdpowiedzUsuńZioła prowansalskie czy oregano ma być 😊?
OdpowiedzUsuńTak jak lubisz :)
Usuńlepszy swiezy wiaodmo
OdpowiedzUsuńJadłam bardzo podobna wersję, ale bez natki pietruszki. Koperek mi bardzo dobrze pasował, następnym razem spróbuję i z natką.
OdpowiedzUsuń