Majowa tarta z mango curd

5/07/2012 Agata 31 Comments



Na pewno słyszeliście o lemon curd. Chętnie użyłabym polskiej nazwy, ale... chyba jednak nie istnieje. Krem cytrynowy? No tak, ale nie do końca. Dzisiaj za to prezentuję Wam pyszną tartę z wariacją na ten temat, czyli mango curd. Pyszny, gęsty krem oparty o zmiksowane mango. Można dodać go do wszystkiego, Anglicy wersję klasyczną dodają do pieczywa, jedzą z ciastkami, polewają desery. Ja mango-wersję wrzuciłam na spód taty, potem jeszcze bita śmietana (o zgrozo!) i moje ulubione połączenie kolorów: truskawki i kiwi. Pysznie smakuje po kilku godzinach w lodówce, szczególnie w gorące majowe dni. 


Potrzebujemy:

ciasto kruche:

200 g mąki
100g cukru pudru
125 g masła
2 jajka
szczypta soli

mango curd:
1 duże mango
70g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cytryna (wyciśnięty sok)
1 pomarańcza (wyciśnięty sok)
2 żółtka
20g masła

+
śmietana 30%
1 saszetka śmietan-fixu (itp.)
10 truskawek
3 kiwi


 Najpierw przygotowujemy ciasto kruche: 
mąkę z cukrem pudrem miksujemy z masłem i jajkami, doprawiamy solą i ugniatamy ręcznie do czasu utworzenia kuli, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Potem wykładamy ciastem tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), ugniatamy, dziurawimy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

Przygotowujemy mango curd:
Mango kroimy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Za pomocą blendera miksujemy go na gładką masę. Przekładamy ją do garnka, tam dodajemy sok z cytryny, sok z pomarańczy (opcjonalnie), cukier puder i żółtka. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, zanim się zagotuje ściągamy z pieca i dodajemy mąkę ziemniaczaną zmieszaną z 1 łyżką wody.  Starannie mieszamy, aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy masło. Studzimy.

Ubijamy śmietanę, dodajemy saszetkę śmietan-fixu (naprawdę pomaga w trzymaniu formy przez bitą śmietanę).
Truskawki obieramy z szypułek, kiwi ze skórki. Truskawki dzielimy na połówki, kiwi kroimy na plasterki.
Na wystudzony spód od tarty wykładamy mango curd, następnie bitą śmietanę a potem dekorujemy owocami. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

Smacznego! :)

31 komentarzy:

  1. Dam się pokroić za jeden kawałek :) Wspaniała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poczęstuję, nie trzeba się kroić! :)))

      Usuń
  2. Cudowna!
    Może zapraszasz na degustację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, a jakże. Pysznościami trzeba się dzielić :)

      Usuń
  3. Anonimowy7/5/12

    Nigdy nie smakowałam ani lemon ani mango curd, ale skoro to zrobiłaś to musi być pyszne! Pozdrawiam Magda T

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lemon curd to fajny wymysł brytyjskiej kuchni, warto spróbować zrobić samemu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. co za pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piotrek7/5/12

    Oja, ale to musiało być super : D Daj kawałek, albo zjem całość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całości nie dam, kawałek już tak! :D

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. I taką wiosnę lubię smakować najbardziej :)

      Usuń
  7. Anonimowy7/5/12

    przepyszne, łatwe do zrobienia i bardzo lekkie! Polecam (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna, chowasz się pod anonimowymi komentarzami! :D No, ale zgodzę się z tobą, dziękuję za pomoc w miksowaniu mango ;D

      Usuń
  8. Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Agatko, zaraz zjem monitor!
    jeju, jak smakowicie..!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja może wyślę kawałek i nie trzeba będzie jeść sprzętu :D Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  10. Ślicznie prezentuje się ta letnia tarta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i powiem, że smakuje również super :D

      Usuń
  11. Ale to musi być pyszne! Bardzo lubię mango!!! Do tego tyle aromatycznych dodatków i truskawki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawno nic w kuchni z mango nie robiłam, ale muszę przyznać, że to wyszło :) Mniam! Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Anonimowy12/5/12

    ALE TU SMACZNIE I KOLOROWO,PODOBA MI SIĘ TWÓJ BLOG KULINARNY.W PRZERWIE ZAJRZYJ DO MNIE:DOROTADZ.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam - komponuje się idealnie :)

      Usuń
  14. truskawka i kiwi to jeden z moich ulubionych zestawów :) zdecydowanie przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :) Nie dość, że wyglądają to smakują, polecam :)

      Usuń
  15. mmm mango...smak lata :-) Tarta musi byc boska!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mango jest super, przekonałam się o tym, więc potwierdzam :)

      Usuń
  16. Bardzo się cieszę i dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)