Majowa tarta z mango curd
Na pewno słyszeliście o lemon curd. Chętnie użyłabym polskiej nazwy, ale... chyba jednak nie istnieje. Krem cytrynowy? No tak, ale nie do końca. Dzisiaj za to prezentuję Wam pyszną tartę z wariacją na ten temat, czyli mango curd. Pyszny, gęsty krem oparty o zmiksowane mango. Można dodać go do wszystkiego, Anglicy wersję klasyczną dodają do pieczywa, jedzą z ciastkami, polewają desery. Ja mango-wersję wrzuciłam na spód taty, potem jeszcze bita śmietana (o zgrozo!) i moje ulubione połączenie kolorów: truskawki i kiwi. Pysznie smakuje po kilku godzinach w lodówce, szczególnie w gorące majowe dni.
Potrzebujemy:
ciasto kruche:
200 g mąki
100g cukru pudru
125 g masła
2 jajka
szczypta soli
mango curd:
1 duże mango
70g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cytryna (wyciśnięty sok)
1 pomarańcza (wyciśnięty sok)
2 żółtka
20g masła
+
śmietana 30%
1 saszetka śmietan-fixu (itp.)
10 truskawek
3 kiwi
Najpierw przygotowujemy ciasto kruche:
mąkę z cukrem pudrem miksujemy z masłem i jajkami, doprawiamy solą i ugniatamy ręcznie do czasu utworzenia kuli, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Potem wykładamy ciastem tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), ugniatamy, dziurawimy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut.
Przygotowujemy mango curd:
Mango kroimy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Za pomocą blendera miksujemy go na gładką masę. Przekładamy ją do garnka, tam dodajemy sok z cytryny, sok z pomarańczy (opcjonalnie), cukier puder i żółtka. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, zanim się zagotuje ściągamy z pieca i dodajemy mąkę ziemniaczaną zmieszaną z 1 łyżką wody. Starannie mieszamy, aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy masło. Studzimy.
Ubijamy śmietanę, dodajemy saszetkę śmietan-fixu (naprawdę pomaga w trzymaniu formy przez bitą śmietanę).
Truskawki obieramy z szypułek, kiwi ze skórki. Truskawki dzielimy na połówki, kiwi kroimy na plasterki.
Na wystudzony spód od tarty wykładamy mango curd, następnie bitą śmietanę a potem dekorujemy owocami. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.
Smacznego! :)
Dam się pokroić za jeden kawałek :) Wspaniała
OdpowiedzUsuńpoczęstuję, nie trzeba się kroić! :)))
UsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńMoże zapraszasz na degustację?
Zapraszam, a jakże. Pysznościami trzeba się dzielić :)
UsuńNigdy nie smakowałam ani lemon ani mango curd, ale skoro to zrobiłaś to musi być pyszne! Pozdrawiam Magda T
OdpowiedzUsuńLemon curd to fajny wymysł brytyjskiej kuchni, warto spróbować zrobić samemu :) Pozdrawiam!
Usuńco za pyszności!
OdpowiedzUsuń:) tutaj się zgodzę!
UsuńOja, ale to musiało być super : D Daj kawałek, albo zjem całość!
OdpowiedzUsuńCałości nie dam, kawałek już tak! :D
UsuńSmaki wiosny :)
OdpowiedzUsuńI taką wiosnę lubię smakować najbardziej :)
Usuńprzepyszne, łatwe do zrobienia i bardzo lekkie! Polecam (:
OdpowiedzUsuńAnna, chowasz się pod anonimowymi komentarzami! :D No, ale zgodzę się z tobą, dziękuję za pomoc w miksowaniu mango ;D
UsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńAgatko, zaraz zjem monitor!
OdpowiedzUsuńjeju, jak smakowicie..!
To ja może wyślę kawałek i nie trzeba będzie jeść sprzętu :D Pozdrawiam ciepło! :)
UsuńŚlicznie prezentuje się ta letnia tarta ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i powiem, że smakuje również super :D
UsuńAle to musi być pyszne! Bardzo lubię mango!!! Do tego tyle aromatycznych dodatków i truskawki, mniam:)
OdpowiedzUsuńJa dawno nic w kuchni z mango nie robiłam, ale muszę przyznać, że to wyszło :) Mniam! Pozdrawiam :)
UsuńALE TU SMACZNIE I KOLOROWO,PODOBA MI SIĘ TWÓJ BLOG KULINARNY.W PRZERWIE ZAJRZYJ DO MNIE:DOROTADZ.BLOGSPOT.COM
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńcieszę się! :)
UsuńPyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - komponuje się idealnie :)
Usuńtruskawka i kiwi to jeden z moich ulubionych zestawów :) zdecydowanie przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :) Nie dość, że wyglądają to smakują, polecam :)
Usuńmmm mango...smak lata :-) Tarta musi byc boska!
OdpowiedzUsuńMango jest super, przekonałam się o tym, więc potwierdzam :)
UsuńBardzo się cieszę i dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń