Serniczki z bananami

6/20/2013 Agata 15 Comments



Lubię proste rzeczy. No i jestem fanką serników. Uwielbiam je w każdej formie, tej najmniejszej również. Najmniej lubię serniki na zimno, ale chyba postawię sobie w te wakacje zadanie, żeby zrobić sernik na zimno "na wypasie", taki bardzo serowy. Mam wizję dużej ilości owoców... zobacyzmy co z tego wyjdzie. ;) Jeśli macie jakieś fajne przepisy, koniecznie dajcie znać, chcę zmienić moje uprzedzenia. 

A wracając do dzisiejszego przepisu, małe, słodkie, bananowe, proste w przygotowaniu serniczki z bananami. Jako, że banany mamy dostępne praktycznie, o każdej porze roku - uniwersalne. Wchodzą ekspresowo :) Ja oczywiście pierwszego musiałam zjeść jeszcze gorącego (równie pyszny, lecz to trochę niebezpieczne dla naszego języka). Do dekoracji użyłam dodatkowych plasterków bananów, na sam koniec posypałam startą czekoladą. Spróbujcie, pycha.


Potrzebujemy (12 sztuk):

150g ciastek digestive (lub innych zbożowych)
50g roztopionego masła

masa sernikowa:
500g sera w kubełku (już zmielonego)
pół szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki cukru z wanilią
2 jajka
2 banany

sok z cytryny
12 papilotek

1. Ciastka kruszymy dokładnie i mieszamy z roztopionym masłem. Taką masę wykładamy płasko do papilotek.
2. Ser, cukier, cukier z wanilią i budyń miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy jajka i miksujemy dalej jeszcze około minutę.
3. Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne.
4. Do papilotek wyłożonych masą ciastkową wylewamy masę serową (do 3/4 wysokości) i wkładamy do środka po plasterku banana.
5. Wkładamy do do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około pół godziny.
6. Dekorujemy plasterkami bananów, możemy posypać tartą czekoladą.





15 komentarzy:

  1. Wyglądają tak delikatnie - cudnie. :) Porwałabym jednego nawet teraz, do kawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, do kawy pasują idealnie :)

      Usuń
  2. Idealne połączenie - słonawe ciasteczka, ser i banan. No i te niezapominajki w stylizacji - naprawdę urocze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem fanką tych kwiatków! :) Cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
  3. Ach ja tam mogę serniki jeść zarówno na zimno jak i te pieczone, w każdym połączeniu smakowym :) Twoje serniczki wyglądają super, w dodatku te papilotki mnie urzekły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam połączenie bananów i serka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie !! papilotki prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne papilotki a ich zawartość przepyszna mogę się założyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczkowe czary mary!;) Cudnie i smacznie!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale cudnie wyglądają:) i jakie świetne papilotki:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne serniczki na dwa kęsy:-) A po przepis na bardzo serowy sernik na zimno zapraszam na mojego bloga;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczne :) zjadłabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy16/7/13

    Skąd takie piękne papilotki? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)