Truskawki i roszponka - sałatka na koniec lata
Ostatnie wakacyjne podrygi, ostatnie truskawki w tym roku. Już nie takie tanie, już nie takie soczyste, ale jeszcze są. Skończyło się chodzenie w samych sukienkach, popołudniowe słońce już tak nie grzeje, jednak na szczęście nadal radośnie świeci. Czuję się ostatnio cały czas najedzona! W gruncie rzeczy to okropne uczucie, czas się trochę przegłodzić. Ale żeby to przegłodzenie trochę lżej wchodziło proponuję Wam tę sałatkę. Roszponka, truskawki i słony ser bałkański, do tego dressing miodowo-musztardowy. Truskawki na wytrawnie też są pyszne.
A już niedługo będzie jesień i dopiero będę mogła działać. To moja ulubiona pora roku!
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
2-3 garści roszponki
12 dużych truskawek
150g sera bałkańskiego (lub fety)
1/4 szklanki ziaren słonecznika
dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki miodu
szczypta soli i pieprzu
1. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy, żeby się przegryzły.
2. Truskawki kroimy na ćwiarki, ser bałkański w kostkę.
3. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. W misce mieszamy roszponkę, truskawki i ser. Polewamy dressingiem.
5. Tuż przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika.
Ostatnie truskawki! Najostatniejsze :(
OdpowiedzUsuń