Truskawki i roszponka - sałatka na koniec lata

8/30/2013 Agata 1 Comments



Ostatnie wakacyjne podrygi, ostatnie truskawki w tym roku. Już nie takie tanie, już nie takie soczyste, ale jeszcze są. Skończyło się chodzenie w samych sukienkach, popołudniowe słońce już tak nie grzeje, jednak na szczęście nadal radośnie świeci. Czuję się ostatnio cały czas najedzona! W gruncie rzeczy to okropne uczucie, czas się trochę przegłodzić. Ale żeby to przegłodzenie trochę lżej wchodziło proponuję Wam tę sałatkę. Roszponka, truskawki i słony ser bałkański, do tego dressing miodowo-musztardowy. Truskawki na wytrawnie też są pyszne. 

A już niedługo będzie jesień i dopiero będę mogła działać. To moja ulubiona pora roku!




Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):

2-3 garści roszponki
12 dużych truskawek
150g sera bałkańskiego (lub fety)
1/4 szklanki ziaren słonecznika

dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki miodu
szczypta soli i pieprzu

1. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy, żeby się przegryzły.
2. Truskawki kroimy na ćwiarki, ser bałkański w kostkę.
3. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. W misce mieszamy roszponkę, truskawki i ser. Polewamy dressingiem.
5. Tuż przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika.





1 komentarz:

  1. Anonimowy2/9/13

    Ostatnie truskawki! Najostatniejsze :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!