Gofry i lato

7/21/2014 Agata 5 Comments


Gofry są takim obiektem wakacyjnego kultu. Jak można być nad morzem i nie zjeść gofra? Nie da się. Moje dziecięca miłość do gofrów przetrwała do dzisiaj.

Wyposażone w wielką, ciężką gofrownicę razem z moją siostrą przystępujemy do działania. Może nie jesteśmy nad morzem, ale smak ten sam. Masa owoców, cukier puder. Może być lepiej? :)

Potrzebujemy:
4 jajka
3 szklanki mleka
½ szklanki wody
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
2 szczypty soli

1.       Oddzielamy białka od żółtek.
2.       Białka ubijamy z odrobiną soli.
3.       Miksujemy ze sobą resztę składników oprócz cukru.
4.       Delikatnie mieszamy ubite białko z ciastem dodając cukier.
5.       Smażymy na gofrownicy wysmarowanej tłuszczem. 

\





5 komentarzy:

  1. Anonimowy21/7/14

    7 lyzek oleju to skladnik czy to olej do smarowania gofrownicy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę takiej porządnej gofrownicy! Aż mi zapachniały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam gofry! wyglądają pysznie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)