Marchewki pieczone w glazurze
Letnie miesiące to doskonały czas na targach i bazarach. Od wyboru warzyw i owoców można zwariować :) Ja uwielbiam w tym czasie kupować młode marchewki. Są smukłe, mają piękny kolor i piękną, zieloną natkę. Marchewki pieczone w glazurze to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Są słodkie, aromatyczne, przygotowanie ich to chwila. Doskonale komponują się z hummusem (link!). Zrobią na Was wrażenie :)
Potrzebujemy:
5 sztuk młodej marchwi
do glazury:
5 łyżek miodu
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta cynamonu
szczypta soli
szczypta pieprzu
1. Myjemy marchewki, odkrajamy natkę, kroimy wzdłuż na dwie równe części.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3. Przygotowujemy glazurę: mieszamy ze sobą miód, oliwę i przyprawy.
4. Marchewki obtaczamy w glazurze i wykładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika.
5. Pieczemy około 15-20 minut.
6. Jemy na ciepło, ale zimne są równie dobre :)
Lubię marchewki więc z pewnością kiedyś wypróbuję taką przekąskę:)
OdpowiedzUsuńmniammmm:) wyglądają super!
OdpowiedzUsuń