Zupa z pieczonych pomidorów

9/10/2014 Agata 13 Comments



Uwielbiam jesień. Co roku to powtarzam i co roku taki zapis można znaleźć na moim blogu. Niezmiennie wyczekuję odrobinę chłodniejszych dni, kompletuję jesienną garderobę i podejmuję nowe wyzwania. Jesień u mnie zawsze oznacza zmiany. Tym razem zostaję w miejscu, w którym jestem i czuję się dobrze, ale przede mną szczyty do zdobycia. Zatem zabieram się do pracy.

Co jeszcze pięknego jest w jesieni? Stragany pełne kolorowych warzyw. Pomidory za grosze i najsłodsze maliny. Z tych pierwszych zrobiłam zupę. Bardzo prostą w przygotowaniu, przyjemną w smaku. Słodko-pikantną. Słodycz pieczonych pomidorów złamałam kilkoma kroplami tabasco. Bo lubię czasami na ostro. :)



Potrzebujemy:

1kg pomidorów
2 średnie cebule
liście z kilku łodyg świeżej bazylii
1 szklanka bulionu
oliwa z oliwek
tabasco
zioła prowansalskie
sól
świeżo zmielony pieprz

1. Na blaszce wyłożonej papierem wykładamy pomidory pokrojone w ćwiartki, między nich wykładamy cebulę, również w mniejszych kawałkach.
2. Warzywa przyprawiamy pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy liście bazylii.
3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. 
4. Warzywa wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do głębokiego naczynia, dolewamy bulion i miksujemy blenderem, aż będą miały jednolitą konsystencję.
5. Przyprawiamy do smaku według uznania.

Możemy serwować z grzankami :)





13 komentarzy:

  1. Anonimowy11/9/14

    Super pomysł na obiad. Nakupię dzisiaj pomidorów :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :) Polecam stragany, bo tam duży wybór i można kupić takie najtańsze. doskonałe na zupę :)

      Usuń
  2. Judyta judithhh.blogspot.com11/9/14

    Piękny kolor <3 Chcę to zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tomek Gotuje na Świecie11/9/14

    Zgadzam się, jesień to najlepsza pora. I jakoś przyjemniej działa się w kuchni :) Ta super pomidorówka to jedna z moich ulubionych jesiennych pozycji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy11/9/14

    Mój mąż je tylko zabielane zupy :( Ta będzie dobra też?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAAAK :) Spokojnie można dodać trochę śmietany, będzie równie pyszna! :)

      Usuń
  5. Anonimowy11/9/14

    No to super, to zrobię! Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy11/9/14

    Lubię takie zupki, szczególnie porą jesienno-zimową:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy24/9/14

    Smakowita. Ja np dodałam 3 ząbki czosnku jeszcze dla podkreślenia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiście wygląda super :) smakuje jeszcze lepiej... wiem, bo już wypróbowałam

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda świetnie! niestety rzadko mam okazję jeść pomidorową z prawdziwych pomidorów :(

    OdpowiedzUsuń
  10. zupa wygląda na przepyszną :) muszę też pochwalić jakość zdjęć :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. robiłem różne pomidorowe, najczęściej ze świeżych pomidorów, w ostateczności i zimą z koncentratu, ale muszę powiedzieć że z pieczonych pomidorów nie, więc mam trochę do nadrobienia nie mogę się doczekać już smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)