Jagody i galette
Leniwe niedziele. Październik to jest piękny miesiąc. Jeszcze można chodzić w ciepłej bluzie i zbierać kasztany, skakać po wielkiej stercie liści i łapać ostatnie promienie słońca popijając kawę na poznańskiej ulicy Taczaka. Jeszcze chwila i się skończy. Stąd też trzeba zaplanować sobie jesień, żeby nie była zbyt przygnębiająca.
Mamy już przewodnik, zabukowane wszystko co trzeba i spisane plany. W Amsterdamie spróbuję świeżego stroopwafel i dobrego sera, to postanowione. Chodzi o to, żeby mieć pewność, że gdy październik się skończy, listopad też będzie dla nas łaskawy.
Dzisiaj mam dla Was galette, czyli najprostszą na świecie tartę. Ta jest z jagodami (macie jeszcze zamrożone zapasy z lata?) ale równie dobrze mogą być to inne owoce. Cała filozofia polega na tym, aby zagnieść ciasto i włożyć do niego owoce (ze śmietaną lub mascarpone). To chwila. A potem można się zajadać, do niebieskich zębów :)
Potrzebujemy:
na ciasto
200 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
nadzienie
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
4 łyżki mascarpone
2 łyżki brązowego cukru
1 jajko
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Łączymy ze sobą składniki na ciasto, masło rozcieramy aby złączyło się z resztą, dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie rozkładamy papier do pieczenia a na nim kładziemy kulę z ciasta, którą rozwałkowujemy. Brzegi koła mogą być nierówne.
Mascarpone miksujemy z jajkiem i cukrem, a następnie delikatnie mieszamy z jagodami. Masę wylewamy na okrąg ciasta i zagniatamy brzegi. Pieczemy około 30 minut (do zarumienienia się ciasta i ścięcia masy serowej)
Uwielbiam takie proste ciasta :) Aż mi sie miło zrobiło na myśl o jesieni:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńale bym to zjadła :)))
OdpowiedzUsuńJAGODY <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńJest cudowna :)
OdpowiedzUsuńUdanych wakacji :)
dziękuję bardzo! :)
Usuńświetni wygląda to ciasto :) gratuluje umiejętności kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z jagodami :) Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBrakuje mi świeżych jagód :) Sezon trwa tak króciutko :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń