Galette - rustykalna tarta z wiśniami

7/31/2015 Agata 6 Comments



Uwielbiam wiśnie! Lubię je zdecydowanie bardziej niż czereśnie, z kilku powodów. Przede wszystkim najważniejszy jest kolor i ich "mięsistość", po drugie - smak, są kwaskowate i wyraziste, doskonale zmieniają się pod wpływem temperatury. Wtedy też doskonale pachną. Tak, jak tarta, którą właśnie oglądacie. 

Gdy Galette była w piekarniku po moim mieszkaniu rozległ się naprawdę niesamowity zapach, a przecież to co przygotowałam to prostota w czystej postaci. Samo przygotowanie to kilkanaście minut (jak zwykle, u mnie), a przyjemność jedzenia (czy też wąchania!) ogromna. Galette, taki francuski klasyk to sprawdzony patent na szybkie, letnie ciasto z użyciem owoców. 

Tym razem miałam wielką ochotę na połączenie czekolady z wiśniami, dlatego też w środku ciasta znajdziecie krem czekoladowy - potraktujcie to jako opcję. Dla leniwych: ciasto kruche można zawsze zastąpić gotowym arkuszem ciasta do tarty. Czasami trzeba odpocząć, od tego są wakacje :)


Potrzebujemy:
na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli

150g wiśni bez pestek
3 łyżki kremu czekoladowego 
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 jajko

Przepis:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
2. Łączymy ze sobą składniki na ciasto, masło rozcieramy aby złączyło się z resztą, dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
3. Następnie rozkładamy papier do pieczenia a na nim kładziemy kulę z ciasta, którą rozwałkowujemy. Wycinamy koło.
4. Wiśnie mieszamy z cukrem i przesianą mąką ziemniaczaną.
5. Na środek koła z ciastem wykładamy krem czekoladowy i rozsmarowujemy go na małym okręgu. Wykładamy wiśnie, zaginamy brzegi.
6. Jajko rozbijamy i roztrzepujemy je za pomocą trzepaczki. Rozmarowujemy na brzegach ciasta. Wykładamy na papier do pieczenia i na blachę. Pieczemy około 25-30 minut (sprawdzamy stopień zarumienienia ciasta. 










6 komentarzy:

  1. Anonimowy31/7/15

    zapach gorących wiśni... mmmm...:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam galette! Z wiśniami jeszcze nie piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ależ to musi obłędnie smakować! *.*
    Wygląda fantastycznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale te wiśnie soczyście wyglądają! Poezja ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy3/8/15

    WOW ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)