Grzanki z bobem i awokado

7/11/2015 Agata 6 Comments


Chcesz zrobić komuś dzień dobry - zrób mu dobrą kanapkę. Moi Drodzy, nie było mnie tu chwilę, ale wracam. Z nowymi pomysłami, nadal z prostymi przepisami i dużą dawką uśmiechu.


Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową z zaskakująco dobrym smakowym połączeniem. Mamy sezon na bób, więc korzystajmy! :-) Te grzanki to efekt poszukiwań bardzo zielonego śniadania, którym będzie można świętować pierwszy dzień wakacyjnego urlopu. Niezmiennie, prostota to klucz do szczęścia, a przygotowanie tego "dania" to 15 minut (bo tyle gotujemy bób).  Pyszny, lekko zarumieniony jeszcze ciepły chleb z roztapiającym się masłem, awokado z dużą ilością pieprzu, jajka od kury zielononóżki i smak lata - bób. Czego można chcieć więcej? A zatem, do dzieła! :)


Potrzebujemy:

Pół bochenka żytniego chleba
100g bobu
1 awokado
2 duże jajka
Garść roszponki (lub innej sałaty)
Pieprz, sól
Łyżeczka masła

1. Chleb kroimy na grube kromki.
2. Bób płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tak, aby było jej dwa razy więcej).  Solimy (1 łyżeczka), gotujemy ok. 15 minut, płuczemy pod zimną wodą, obieramy.
3. Gotujemy jajka (ja lubię na twardo), obieramy, kroimy wzdłuż.
4. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, oddzielamy od skórki, kroimy w paski.
5. Chleb wkładamy do tostera, lub grillujemy do przyrumienienia. Smarujemy masłem.
4. Na grzankę wykładamy kolejno: roszponkę, awokado (przyprawiamy), obrany bób, jajko.










6 komentarzy:

  1. Idealne <3 Cale szczescie, ze wlasnie skonczylam sniadanie... uff
    Pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11/7/15

    Wyglądają bardzo apetycznie, tylko że nie przepadam za awokado:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy12/7/15

    Piękne zdjęcia :) Super apetyczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baśka w Fartuchu13/7/15

    No to już wiem, co jutro na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy15/7/15

    Mniam :) :) :) Szkoda, że sezon na bób jest taki krótki ;(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)