Omlet z kurkami i szpinakiem

9/13/2015 Agata 6 Comments



Omlet na późne niedzielne śniadanie? Pomysł doskonały. Magia wrześniowych poranków jest taka, że nie jest jeszcze tak szaro i zimno jak późną jesienią, jednak nie budzi nas już skwar i słońce, które wyciąga za stopy z łóżka, bo jest w nim za gorąco. Można więc wstać  w trybie slow motion, leniwie zrobić kawę i pomyśleć, co takiego chcielibyśmy zjeść na śniadanie. To taka pora roku, kiedy mam najwięcej pomysłów (aż nie mieszczą mi się w głowie) i najchętniej co chwilę tworzyłabym coś nowego (nie tylko w kuchni). 

Sezon na kurki trwa. Jednym z doskonałych patentów na ich wykorzystanie jest omlet, bardzo sycący i prosty do zrobienia. 

Potrzebujemy 
(na 1 duży omlet):
1 szklanka kurek
2 garście świeżego szpinaku
1/2 małej czerwonej cebuli
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
1 garść startego Grana Padano (można zastąpić dowolnym serem żółtym)
pieprz, sól
zioła prowansalskie

1. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. 
2. Siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, liście szpinaku, dusimy około 5 minut. Wrzucamy kurki, podsmażamy chwilę, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz mleko. Roztrzepujemy tak, aby uzyskać napowietrzoną, jednolitą masę, przyprawiamy ziołami oraz odrobiną soli. 
4. Masę wylewamy na patelnię, podsmażamy na średnim ogniu. Na górę wysypujemy starty ser Grana Padano. 
5.Smażymy około 5-7 minut (do ścięcia masy). 
6. Za pomocą łopatki zwijamy brzegi do środka, podajemy na ciepło.





Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi niesamowitego smaka na takiego omlecika, a dopiero co zjadłam obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, każda pora jest dobra! :D Bardzo mi miło!

      Usuń
  2. Wygląda nieziemsko. Czekam na weekend i lecę po kurki. Dzięki za super inspiracje! (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat kupiłam kirki i szpinak. Ide pichcić🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)