Sernik z masłem orzechowym i solonym karmelem
Jeśli chodzi za Wami coś obłędnie kremowego, słodko-słonego i bardzo sycącego spróbujcie zrobić ten sernik. Jest przepyszny, ma zaskakujący smak (ach, to masło orzechowe z Primaviki!) no i obiecuję, że nasycicie się jednym kawałkiem :) Doskonale komponuje się z wrześniowymi chłodnymi wieczorami z kubkiem herbaty, a do tego wcale nie jest taki trudny do zrobienia. Do tego solony karmel. Jeśli nigdy nie próbowaliście tego wynalazku - warto nadrobić. To jest dopiero rozkosz!
Przepis zainspirowany jest sernikiem Nigelli Lawson z książki Kitchen: Recipes from the Heart of the Home.
Potrzebujemy:
sernik:
na spód
200 g ciastek owsianych
50g masła
masa:
500 g sera do serników (ja użyłam takiego w kubełku - Delfiko)
3 jajka
3 żółtka
1/2 laski wanilii
200 g cukru
125ml śmietany 18%
300g masła orzechowego (ja użyłam Mix Orzechowy Primaviki)
solony karmel:
4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 30%
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki soli morskiej
Najpierw spód:
ciastka gnieciemy na pył, masło podgrzewamy, aby stało się płynne, mieszamy z ciastkami, do pełnego połączenia się, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotowujemy masę serową:
do miski przekładamy ser twarogowy, wbijamy do niego jajka oraz żółtka, wsypujemy cukier, dodajemy wydrążony środek laski wanilii oraz śmietanę i masło orzechowe. Miksujemy tylko do połączenia się składników (uwaga! jak najkrócej!). Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie robimy "test patyczka" - sprawdzamy, czy sernik upiekł się w środku. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.
Przygotowujemy solony karmel:
na głęboką patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do momentu, w którym zacznie się rozpuszczać, następnie mieszamy i czekamy, aż zbrązowieje. Zaraz po tym wlewamy wodę i bardzo energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły. Nie martwcie się, że zacznie bardzo pryskać i hałasować ;) Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas energicznie mieszając i powoli dolewając śmietankę. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut, dodajemy masło oraz sól, mieszamy. Po lekkim ostygnięciu smarujemy powierzchnię sernika.
Smacznego!
Ciasto musi smakować maksymalnie pysznie!
OdpowiedzUsuńjest, polecam przepis do wypróbowania! :)
UsuńMNIAM :D Czy mogłabyś powiedzieć na jakiej wielkości blachę nadaje się ta ilość składników? :)
OdpowiedzUsuńta tortownica jest malutka bo ma 16 cm, ale można zrobić na większej - po prostu będzie niższy! :)
UsuńAjjjj, sernik to moje ulubione ciasto więc z chęcią wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! daj znać, czy smakowało! :)
UsuńMoje kubki smakowe oszalały, kiedy zobaczyłam te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńbardzo miło mi to czytać :) Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie się piecze :) Solony karmel(mój ulubiony!) już gotowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale super! Daj znać koniecznie czy wyszedł i jak smakował! :)
UsuńJest pyszny! :) Smakuje nawet tym co zwykle nie przepadają za masłem orzechowym :) Dzięki :)
UsuńMega się cieszę, cała przyjemność po mojej stronie! Pozdrowienia! :)
Usuńzakasam rękawy i biorę się za pieczenie. Wygląda WSPANIALE!
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ( : pozdrawiam!
Koniecznie daj znać, jak wyszedł! :) Pozdrowienia!
UsuńGdzie można kupić to masło orzechowe? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest dostępne w Piotrze i Pawle :) Znalazłam również na stronie http://www.sklepvita.pl/smarowidla/11660-MASLO-MIX-ORZECHOWY-CRUNCHY-185G-PRIMAVIKA-5900672302035.html
UsuńCzy masa serowa powinna wyrosnąć bo nic a nic nie urosło :/
OdpowiedzUsuńNie, masa serowa nie rośnie, gdyż nie napowietrzamy jej niczym, ani nie dodajemy proszku do pieczenia.
UsuńHej od dluzszego czasu chce zrobic ten sernik i w koncu nadeszla ta chwila. Niestety jestem niedoswiadczona w takich sprawach wiec prosze mi powiedziec, czy ta smietana ma byc slodka czy kwasna?
OdpowiedzUsuńHej od jakiegos czasu mam zamiar zrobic ten sernik i w koncu nadeszla ta chwila. Niestety jestem niedoswiadczona w pieczeniu wiec prosze mi podpowiedziec czy ta smietana ma byc slodka czy kwasna?
OdpowiedzUsuńObłędny sernik! Robiłam już kilka razy i zawsze wszyscy byli zachwyceni. Dzięki:)
OdpowiedzUsuń