Sernik z masłem orzechowym i solonym karmelem

9/09/2015 Agata 21 Comments



Jeśli chodzi za Wami coś obłędnie kremowego, słodko-słonego i bardzo sycącego spróbujcie zrobić ten sernik. Jest przepyszny, ma zaskakujący smak (ach, to masło orzechowe z Primaviki!) no i   obiecuję, że nasycicie się jednym kawałkiem :) Doskonale komponuje się z wrześniowymi chłodnymi wieczorami z kubkiem herbaty, a do tego wcale nie jest taki trudny do zrobienia. Do tego solony karmel. Jeśli nigdy nie próbowaliście tego wynalazku - warto nadrobić. To jest dopiero rozkosz!

Przepis zainspirowany jest sernikiem Nigelli Lawson z książki Kitchen: Recipes from the Heart of the Home. 
Potrzebujemy:

sernik:
na spód
200 g ciastek owsianych
50g masła

masa:
500 g sera do serników (ja użyłam takiego w kubełku - Delfiko)
3 jajka
3 żółtka
1/2 laski wanilii
200 g cukru
125ml śmietany 18%
300g masła orzechowego (ja użyłam Mix Orzechowy Primaviki)

solony karmel:
4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 30%
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki soli morskiej

Najpierw spód:
ciastka gnieciemy na pył, masło podgrzewamy, aby stało się płynne, mieszamy z ciastkami, do pełnego połączenia się, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotowujemy masę serową:
do miski przekładamy ser twarogowy, wbijamy do niego jajka oraz żółtka, wsypujemy cukier, dodajemy wydrążony środek laski wanilii oraz śmietanę i masło orzechowe. Miksujemy tylko do połączenia się składników (uwaga! jak najkrócej!). Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie robimy "test patyczka" - sprawdzamy, czy sernik upiekł się w środku. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.

Przygotowujemy solony karmel:
na głęboką patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do momentu, w którym zacznie się rozpuszczać, następnie mieszamy i czekamy, aż zbrązowieje. Zaraz po tym wlewamy wodę i bardzo energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły. Nie martwcie się, że zacznie bardzo pryskać i hałasować ;) Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas energicznie mieszając i powoli dolewając śmietankę. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut, dodajemy masło oraz sól, mieszamy. Po lekkim ostygnięciu smarujemy powierzchnię sernika.



Smacznego!


21 komentarzy:

  1. Ciasto musi smakować maksymalnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest, polecam przepis do wypróbowania! :)

      Usuń
  2. Asia9/9/15

    MNIAM :D Czy mogłabyś powiedzieć na jakiej wielkości blachę nadaje się ta ilość składników? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta tortownica jest malutka bo ma 16 cm, ale można zrobić na większej - po prostu będzie niższy! :)

      Usuń
  3. Anonimowy9/9/15

    Ajjjj, sernik to moje ulubione ciasto więc z chęcią wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! daj znać, czy smakowało! :)

      Usuń
  4. Moje kubki smakowe oszalały, kiedy zobaczyłam te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy10/9/15

      bardzo miło mi to czytać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Właśnie się piecze :) Solony karmel(mój ulubiony!) już gotowy :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale super! Daj znać koniecznie czy wyszedł i jak smakował! :)

      Usuń
    2. Jest pyszny! :) Smakuje nawet tym co zwykle nie przepadają za masłem orzechowym :) Dzięki :)

      Usuń
    3. Mega się cieszę, cała przyjemność po mojej stronie! Pozdrowienia! :)

      Usuń
  6. zakasam rękawy i biorę się za pieczenie. Wygląda WSPANIALE!
    w wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ( : pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, jak wyszedł! :) Pozdrowienia!

      Usuń
  7. Anonimowy5/10/15

    Gdzie można kupić to masło orzechowe? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dostępne w Piotrze i Pawle :) Znalazłam również na stronie http://www.sklepvita.pl/smarowidla/11660-MASLO-MIX-ORZECHOWY-CRUNCHY-185G-PRIMAVIKA-5900672302035.html

      Usuń
  8. Anonimowy14/10/15

    Czy masa serowa powinna wyrosnąć bo nic a nic nie urosło :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, masa serowa nie rośnie, gdyż nie napowietrzamy jej niczym, ani nie dodajemy proszku do pieczenia.

      Usuń
  9. Hej od dluzszego czasu chce zrobic ten sernik i w koncu nadeszla ta chwila. Niestety jestem niedoswiadczona w takich sprawach wiec prosze mi powiedziec, czy ta smietana ma byc slodka czy kwasna?

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej od jakiegos czasu mam zamiar zrobic ten sernik i w koncu nadeszla ta chwila. Niestety jestem niedoswiadczona w pieczeniu wiec prosze mi podpowiedziec czy ta smietana ma byc slodka czy kwasna?

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy18/8/17

    Obłędny sernik! Robiłam już kilka razy i zawsze wszyscy byli zachwyceni. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)