Drożdżówka z truskawkami
Nie ma lepszego zapachu roznoszącego się po domu, niz zapach świeżej drożdżówki. Teraz, gdy mamy sezon na truskawki robienie jej przynosi jeszcze więcej przyjemności :) Jej zdjęcia robiłam, gdy na dworze było bardzo ciemno, jaskółki latały prawie przy ziemi i zanosiło się na gigantyczną burzę. Uroki czerwca :-)
Potrzebujemy:
100 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 roztrzepane jajka
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka oleju
4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
500 g świeżych truskawek
kruszonka:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1. Składniki dokładnie w powyższej kolejności wrzucamy do miski, trochę mieszamy, przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno dojrzewać około 2 godzin.
2.Następnie dokładnie i energicznie je mieszamy, przekładamy na blaszkę, wykładamy owocami
3.Przygotowujemy kruszonkę i wykładamy ją na ciasto
4.Wkładamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na temperaturę 175 stopni.
5.Pieczemy około 40 minut.
Pyszności !! najlepsze są ciasta drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki :)
OdpowiedzUsuńpięknie mi zapachniało :) i co za kolorki :) mniam! miłego poniedziałku :)
OdpowiedzUsuńCudny drożdżowiec,bardzo lubię,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę zachęcająco, aby zjeść w burzową czerwcową noc okrytym kocem ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała! Podgryzam kawałek;)
OdpowiedzUsuńMmm pyszności! :) Zapraszam do siebie bo też królują truskawki :)
OdpowiedzUsuńto ciasto wygląda jak to, które dawali na kolonii na podwieczorek, byłam wtedy dzieckiem, ale wspomnienia mam przednie :-) poza tym bardzo mi się podoba nowy nagłówek bloga :-)
OdpowiedzUsuńWygąda fantastycznie, ja uwielbiam ciasto drożdżowe, no i ten zapach:-)
OdpowiedzUsuńCzy ze świeżych drożdży trzeba wcześniej zrobić rozczyn?
OdpowiedzUsuńczy ze świeżych drożdży trzeba wcześniej zrobić rozczyn?
OdpowiedzUsuńGeneralnie tak, ale nie w tym przypadku :)
Usuń