Cherry Pie - tarta z wiśniami
Zerwaliśmy wczoraj z drzewa wiśni cały wielki kubeł tych owoców.
Trzeba było koniecznie wykorzystać je do jakiegoś ciasta. Znowu drożdżówka...? Nie, dzisiaj nie. Moja siostra rzuciła "A może zrobisz takie cherry pie, jak w amerykańskich filmach?". A ja od razu miałam wizję amerykańskich gospodyń domowych z przedmieść, które w tych sielankowych, familijnych filmach pieką tartę z wiśniami. Z całą pewnością ich paje są zdecydowanie bardziej dopracowane i wygładzone. Ale niestety, taki już urok mojego pieczenia, jednak ma smakować, nie jestem chorobliwą perfekcjonistką co do wyglądu (przepraszam). Tarta jest pyszna, naładowana owocami, lekko kwaskowata, ale i słodka. Nie jest trudna do zrobienia. Polecam na lipiec! W inne miesiące wiśnie mogą być mrożone. ;)
Potrzebujemy:
ciasto:
250g mąki
150g masła
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
nadzienie:
500g wiśni
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki skrobii ziemniaczanej
1. Wyrabiamy ciasto. Składniki mieszamy ze sobą w misce za pomocą miksera, następnie za pomocą rąk wyrabiamy i zlepiamy w dwie kule, jedną większą drugą mniejszą. Jedna będzie na spód tarty, druga na górę. Wkładamy je do foliowego worka, a następnie do zamrażalnika na około pół godziny.
2. Wszystkie wiśnie drylujemy. Posypujemy je cukrem, aż puszczą sok. Następnie posupujemy (przesianą, koniecznie!) skrobią ziemniaczaną i mieszamy.
3. Większą kulę rozpłaszczamy i wylepiamy ciastem formę od tarty.
4. Mniejszą kulę rozwałkowujemy (możemy użyć mąki, aby się nie kleiła). Nożem wykrawamy paski, tak aby pasowały długością do formy.
5. Formę wyłożoną ciastem wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
6. Wyjmujemy ją, wykładamy na ciasto wiśnie. Na nie wykładamy paski ciasta.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.
8. Pyszne na gorące, równie dobre na zimno. Z lodami waniliowymi również będzie świetnie smakować :)
Marzy mi się taka, czas namówić żonę ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, G.
W takim razie życzę OWOCNEGO (wiśniowego) namawiania i smacznego! A może trzeba spróbować samemu? :)
UsuńWygląda naprawdę jak z filmu ! Gdyby nie fakt, że totalnie nie radzę sobie z ciastem kruchym to na pewno już dawno królowałaby u mnie :)
OdpowiedzUsuńZawsze można wyposażyć się w gotowe w rolce (ja jestem za wszystkimi wygodami świata!) A smak będzie podobny :)
Usuńwyszła ci bosko:) znakomita tarta, zazdroszczę i smaku i widoku:D
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie, miło mi to czytać :)
UsuńJest KLIMAT!
OdpowiedzUsuńSuper, właśnie o to chodziło :D
UsuńBardzo efektowne ciacho:-)
OdpowiedzUsuńA przy okazji proste do zrobienia :)
Usuńjeszcze wiśni w tym roku nie jadłam :) a tarta to chodzi za mną od dwóch tygodni. Co prawda miałąm ochotę na jakąś bardziej wytrawną no, ale... ! :)
OdpowiedzUsuńTa jest przyjemnie kwaśna, nie zasłodzisz się nią, więc warto spróbować :)
Usuńale piękna!!! zrobię jak tylko dorwę wiśnie :)
OdpowiedzUsuńMmmm...świetnie Ci się upiekła. Jaka ładna!
OdpowiedzUsuńTrochę się bałam, bo jednak nie jest idealna, ale cieszę się, że się podoba :)
Usuńwygląda bardzo smacznie... zabieram się do robienia
OdpowiedzUsuńmam pytanko na jaką formę (średnica) przygotowane są składniki?
a
28 cm! :) Smacznego! :)
UsuńWłaśnie szukałam przepisu na tartę z wiśniami i trafiłam tu ;) przepis mi się spodobał - jutro robię :)
OdpowiedzUsuńsuper, życzę smacznego :)
UsuńCoś czuję, że niebawem zrobię to ciacho. Dziś przerobiłam 7km wiśni na konfitury i marzy mi się słodko, kwaskowate ciasto. Zdjęcia fantastyczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Agata :)
Wow, no to koniecznie! :) Smacznego i również pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie jestem w trakcie pieczenia spodu i coś niepokojąco sie podnosi a po bokach spływa z mojej foremki.... Zazwyczaj tarta wychodzi mi dobrze więc nie wiem dlaczego coś takiego ma miejsce... No zobaczymy jaki będzie efekt końcowy....
OdpowiedzUsuńi jak, udało się?
UsuńTarta przepyszna!!!!! POLECAM
OdpowiedzUsuńJa zmodyfikowalam przepis i dodalam maki pelnoziarnistej i cukier trzcinowy do ciasta ♥
Super! Pozdrowienia, zaraz robię!
OdpowiedzUsuńM.
Jak zrobić tartę w takim razie z mrożonymi?
OdpowiedzUsuńCo zrobić z ciastem które zostało?
OdpowiedzUsuń