Crumble z porzeczkami
Niedzielny letni wieczór. Powoli żegnamy się z weekendem, ja pakuję swoje rzeczy i wracam do Poznania. Ale jeszcze chwila, ostatnia godzina. Możemy spokojnie usiąść i porozmawiać. Wyjmuję gorące jeszcze crumble z piekarnika, każdemu dokładam trochę lodów waniliowych.
Co robimy w wakacje? Kiedy wszyscy się rozjadą i znowu kot będzie umierał z tęsknoty śpiąc zawsze w tym samym miejscu na łóżku? Pytania i odpowiedzi. Tata mówi, że smakuje mu, jak w najlepszej restauracji.
Lubię takie dni. :) A crumble to zawsze, niezmiennie najlepszy i najprostszy letni deser.
Zróbcie go koniecznie :)
Potrzebujemy:
300g czerwonych porzeczek
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
na kruszonkę:
200g mąki
100g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią
+ lody (śmietankowe, waniliowe)
1. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę, masło i cukier i ugniatamy ręcznie, aż połączą się składniki. Rwiemy je na małe kawałki, odstawiamy do lodówki na 20 minut.
2. Porzeczki płuczemy i odrywamy od gałązek. Mieszamy z dwoma łyżkami cukru. Odstawiamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy do niego owoce. Na górę wykładamy kruszonkę.
5. Pieczemy około 20-25 minut, aż kruszonka się przyrumieni.
6. Serwujemy na ciepło z gałką lodów :)
wygląda cudownie!!!
OdpowiedzUsuńbajeczne! uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne crumble! *.*
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami musiało być wspaniałe!
Idealne smaki. : )
a można zrobić z truskawkami? :)
OdpowiedzUsuńTak! :) Przykład tutaj: http://czarownica-agata.blogspot.com/2012/06/crumble-na-lato.html
UsuńAgatko, mam pytanie odnośnie wielkości naczynia żaroodpornego. Wygląda na nieduże, a ja planuję zrobić deser dla 9 osób, Na ile porcji przewidziane są crumble ze zdjęcia?
OdpowiedzUsuńZ tego najadły się 4 osoby :) Także proponuję podwoić porcję :)
UsuńAgatko, mam pytanie odnośnie wielkości naczynia żaroodpornego. Planuję zrobić deser dla 9 osób. Na ile porcji przewidziane są crumble ze zdjęcia?
OdpowiedzUsuń