Kruche, maliny i jagody
Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z malinami, jagodami i kruszonką. Cienki, kruchy i słodki placek przełożony jest sporą ilością świeżych malin i jagód i przykryty pyszną skorupką. Jeśli mogę powiedzieć, że jakiś placek jest esencją lata - to chyba właśnie ten. Dziś ostatni dzień mojego urlopu, jutro wracam w codzienny tryb pracy. Jeśli Was również czeka takie przejście - powrót w biurową rzeczywistość z kawałkiem tego ciasta w pudełku będzie o wiele prostszy. Polecam, zróbcie, a nie pożałujecie :)
ciasto kruche:
250 g mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
50 g cukru
1 jajko
kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g zimnego masła
400g malin
100g jagód
- 1. Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, masło pokrojone na kawałki i jajko. Mieszamy ze sobą składniki, a następnie ręcznie je ugniatamy, łącząc ze sobą składniki w całość. Formujemy kulę, owijamy w folię, odkładamy do lodówki.
- 2. Przygotowujemy kruszonkę: przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i masło pokrojone na kawałki. Mieszamy ze sobą składniki, a następnie ręcznie je ugniatamy, kruszymy, aby powstała kruszonka.
- 3. Blaszkę o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy ok. 25-20 minut. Wyjmujemy, wykładamy owoce, następnie kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut. Studzimy, kroimy na kawałki.
wygląda prze-pysz-nie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam takie owocowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
mega pysznie. fajny klimat zdjęć :)
OdpowiedzUsuńMożna dać inne owoce? Mam wielki garnek pełen porzeczek od mojej cioci :)
OdpowiedzUsuńTak, absolutnie :) Chociaż porzeczki są tak kwaśne, że proponuję je jeszcze lekko podsypać cukrem :)
UsuńJa się na wakacje dopiero wybieram, zabrałabym kawałek takiego ciasta na drogę :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta lubię NAjbardziej!!!
OdpowiedzUsuń