Wakacyjne i proste danie chińskie z makaronem
Ach te wakacje. Jak na razie przeważa piękna pogoda co tylko skłania mnie do spędzania czasu za miastem, na działce, na zmianę pobierając kąpiele słoneczne i te w jeziorze. Nie zmienia to jednak faktu, że coś jeść trzeba. Jest takie jedno proste danie, które uwielbiam. Nie mam pojęcia czy jest w nim coś jeszcze chińskiego oprócz tak właśnie nazywającej się mieszanki warzyw, której używam. Generalnie bardzo lubię mrożone warzywa, bo wiem, że nie straciły zbyt wiele ze swoich wartości odżywczych, a są zawsze gotowe. Najfajniejsze w mieszance chińskiej są bambusy i marchewka. Rozkosznie chrupią!Danie to robi się dość szybko, a najlepiej smakuje jedzone na świeżym powietrzu z popołudniowym, leniwym słońcem...;-)
Potrzebujemy:
1 opakowania mrożonych warzyw 'mieszanka chińska'
500 g filetu z kurczaka
200 g makaronu (tym razem padło na świderki)
zioła prowansalskie
sos sojowy
Rozmrażamy warzywa, smażymy je na malutkiej ilości oleju na głębokiej patelni. Gdy już wszystkie nabiorą kolorów dodajemy sporą ilość ziół, mogą być prowansalskie. W garnku gotujemy makaron, tak żeby był al dente. Filety z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oliwie, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i trochę ziół. Gdy warzywa się już zrumienią dodajemy do nich kurczaka i makaron, mieszamy i smażymy całość pod przykryciem jeszcze jakieś pięć minut. Serwujemy i skrapiamy sosem sojowym.
Smacznego ;)
lubię. i lato i słoneczne kąpiele i takie proste dania.
OdpowiedzUsuńTeż często używam mrożonych warzyw, a takie chińskie robię z ryżem i masz rację, że to danie ekspresowe.pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuń