Zupa serowa z pomidorami
Znam ją z dobrych restauracji. Przez długi czas zastanawiałam się, jak można wyczarować ją samemu, po czym okazało się, że jest najtańszą, najprostszą zupą jaką miałam okazję robić. Jest wykwintna i banalna w jednym.
Idealna dla studentów ;-) Chłopcy byli zachwyceni, mam nadzieję, że wy też będziecie!
Składniki:
1 litr bulionu
2 lub 3 serki topione (np. takie jak tutaj)
1 duży pomidor
zioła prowansalskie
świeża bazylia
pieprz
sól
+ kawałek bagietki/bułki
+ kawałek bagietki/bułki
W garnku podgrzewamy bulion. Serki topione dzielimy na mniejsze części, następnie wrzucamy je do bulionu i mieszamy do rozpuszczenia. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. Siekamy bazylię i wrzucamy do zupy cały czas ją podgrzewając. Nalewamy do misek. Pomidory kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem i tuż przed podaniem dodajemy po łyżce do każdej z porcji zupy. Grzanka z ziołami pasuje do tego idealnie.
Smacznego!
ale, że z serka? Nigdy bym nie pomyślała :-) Wrzucę tam grzanki do środka! Buziaki!!! Zuzia P
OdpowiedzUsuńSkoro tanie i srudenckie to próbuję. Nawet jutro!
OdpowiedzUsuńWkradł się błąd: studenckie miało być. Pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńa ile wody musi być w garnku?
OdpowiedzUsuńtyle ile użyjemy kostek bulionowych, na ogół jest tam przelicznik pół litra - jedna kostka :)
OdpowiedzUsuńJakie serki topione użyłaś? ;>
OdpowiedzUsuńpierwsze jakie wpadły mi w ręce, najprawdopodobniej made by biedronka ;))
OdpowiedzUsuńDla smaku można dodać jeszcze przed serkami podsmażoną cebulkę z boczkiem gotowanym albo jakąś szynką. Poza tym ja dodaję na wierzch jeszcze trochę zwykłego startego sera żółtego - pięknie się rozpuszcza, a zupa jest jeszcze lepsza!
OdpowiedzUsuńwłasnie zjadłam! przepyszna! myślę, że pasowały by do niej też klopsiki!:)
OdpowiedzUsuń3 trójkàciki? czy takie wieksze - prostokątne?
OdpowiedzUsuńprostokątne :)
Usuń