Cherry Pie - tarta z wiśniami

7/02/2013 Agata 27 Comments


Zerwaliśmy wczoraj z drzewa wiśni cały wielki kubeł tych owoców. 
Trzeba było koniecznie wykorzystać je do jakiegoś ciasta. Znowu drożdżówka...? Nie, dzisiaj nie. Moja siostra rzuciła "A może zrobisz takie cherry pie, jak w amerykańskich filmach?". A ja od razu miałam wizję amerykańskich gospodyń domowych z przedmieść, które w tych sielankowych, familijnych filmach pieką tartę z wiśniami. Z całą pewnością ich paje są zdecydowanie bardziej dopracowane i wygładzone. Ale niestety, taki już urok mojego pieczenia, jednak ma smakować, nie jestem chorobliwą perfekcjonistką co do wyglądu (przepraszam). Tarta jest pyszna, naładowana owocami, lekko kwaskowata, ale i słodka. Nie jest trudna do zrobienia. Polecam na lipiec! W inne miesiące wiśnie mogą być mrożone. ;)


Potrzebujemy:

ciasto:
250g mąki
150g masła
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

nadzienie:
500g wiśni
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki skrobii ziemniaczanej

1. Wyrabiamy ciasto. Składniki mieszamy ze sobą w misce za pomocą miksera, następnie za pomocą rąk wyrabiamy i zlepiamy w dwie kule, jedną większą drugą mniejszą. Jedna będzie na spód tarty, druga na górę. Wkładamy je do foliowego worka, a następnie do zamrażalnika na około pół godziny.
2. Wszystkie wiśnie drylujemy. Posypujemy je cukrem, aż puszczą sok. Następnie posupujemy (przesianą, koniecznie!) skrobią ziemniaczaną i mieszamy. 
3. Większą kulę rozpłaszczamy i wylepiamy ciastem formę od tarty.
4. Mniejszą kulę rozwałkowujemy (możemy użyć mąki, aby się nie kleiła). Nożem wykrawamy paski, tak aby pasowały długością do formy.
5. Formę wyłożoną ciastem wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
6. Wyjmujemy ją, wykładamy na ciasto wiśnie. Na nie wykładamy paski ciasta.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.
8. Pyszne na gorące, równie dobre na zimno. Z lodami waniliowymi również będzie świetnie smakować :) 







27 komentarzy:

  1. Anonimowy3/7/13

    Marzy mi się taka, czas namówić żonę ;-)
    Pozdrawiam, G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę OWOCNEGO (wiśniowego) namawiania i smacznego! A może trzeba spróbować samemu? :)

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę jak z filmu ! Gdyby nie fakt, że totalnie nie radzę sobie z ciastem kruchym to na pewno już dawno królowałaby u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wyposażyć się w gotowe w rolce (ja jestem za wszystkimi wygodami świata!) A smak będzie podobny :)

      Usuń
  3. wyszła ci bosko:) znakomita tarta, zazdroszczę i smaku i widoku:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, miło mi to czytać :)

      Usuń
  4. tomek3/7/13

    Jest KLIMAT!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, właśnie o to chodziło :D

      Usuń
  5. Bardzo efektowne ciacho:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przy okazji proste do zrobienia :)

      Usuń
  6. jeszcze wiśni w tym roku nie jadłam :) a tarta to chodzi za mną od dwóch tygodni. Co prawda miałąm ochotę na jakąś bardziej wytrawną no, ale... ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jest przyjemnie kwaśna, nie zasłodzisz się nią, więc warto spróbować :)

      Usuń
  7. ale piękna!!! zrobię jak tylko dorwę wiśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm...świetnie Ci się upiekła. Jaka ładna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się bałam, bo jednak nie jest idealna, ale cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
  9. Anonimowy14/7/13

    wygląda bardzo smacznie... zabieram się do robienia
    mam pytanko na jaką formę (średnica) przygotowane są składniki?
    a

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie szukałam przepisu na tartę z wiśniami i trafiłam tu ;) przepis mi się spodobał - jutro robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, życzę smacznego :)

      Usuń
  11. Coś czuję, że niebawem zrobię to ciacho. Dziś przerobiłam 7km wiśni na konfitury i marzy mi się słodko, kwaskowate ciasto. Zdjęcia fantastyczne!

    Pozdrawiam ciepło,
    Agata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, no to koniecznie! :) Smacznego i również pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Anonimowy8/8/13

    Właśnie jestem w trakcie pieczenia spodu i coś niepokojąco sie podnosi a po bokach spływa z mojej foremki.... Zazwyczaj tarta wychodzi mi dobrze więc nie wiem dlaczego coś takiego ma miejsce... No zobaczymy jaki będzie efekt końcowy....

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy11/8/13

    Tarta przepyszna!!!!! POLECAM
    Ja zmodyfikowalam przepis i dodalam maki pelnoziarnistej i cukier trzcinowy do ciasta ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy14/7/14

    Super! Pozdrowienia, zaraz robię!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy19/8/14

    Jak zrobić tartę w takim razie z mrożonymi?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!