Leczo

10/21/2013 Agata 13 Comments

 leczo

Leczo, sycące, aromatyczne, kolorowe. To dla mnie idealna jesienna potrawa, która kojarzy mi się z dzieciństwem i domem. Zapach leczo jest najlepszy na świecie! Gotowałam je w październikowe, sobotnie popołudnie. Z głośników płynęła przyjemna składanka jazzowych standardów, a ja czułam, że wszystko jest na swoim miejscu.
Jest doskonałe zarówno na obiad, jak i na kolację po długim spacerze :-) Pycha!

Porcja dla 4 osób:
3 papryki
3 pomidory
1 cukinia
1 kartonik passaty pomidorowej
5 sztuk kiełbasy śląskiej
1 cebula
3 plastry boczku parzonego
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
natka pietruszki
sól pieprz

1.       Na patelni smażymy pokrojone na kawałki paski boczku, dodajemy odrobinę oleju, a następnie posiekaną w kostkę cebulę. 
Podsmażamy, aż się zeszkli.
2.       Paprykę kroimy w kostkę, pomidory również. 
Cukinię kroimy na średniej grubości plastry, które potem dzielimy na pół, posypujemy je solą i odstawiamy.
3.       Do posmażonej cebuli wrzucamy paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. 
Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie dodajemy cukinię. 
Po około 3 minutach dodajemy passatę pomidorową, przyprawiamy papryką. Gotujemy pod przykryciem.
4.       Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki (lub ich połówki) kiełbasę.
5.       Gotujemy pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Podajemy ciepłe, z natką pietruszki. Najlepiej smakuje przegryzane chlebem :-)


Smacznego! :)


13 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzegorz22/10/13

    Już wiem co chodziło za mną od dłuższego czasu! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy22/10/13

    Ale kolory, super :-) Myślisz, że mogę bez kiełbasy?

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ smakowite zdjęcia cyknęłaś:) mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmm;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy25/10/13

    Robię dzisiaj :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak wyszło! Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Tomek Cooks25/10/13

    Tak, to moje ulubione jednogarnkowe danie na jesień też. Zrobię niedługo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy25/10/13

    Mogę bez cukinii, bo nie mogę znaleźć w sklepach obok mnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne i tak będzie dobre :-) ja cukinię kupiłam w biedronce!

      Usuń
  8. Prosto, smacznie i zdrowo, czyli tak właśnie lubię najbardziej :D Dzięki wielkie za inspiracje i zapraszam do mnie na bloga, gdzie też od niedawna stawiam pierwsze kroki kulinarne ;) http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!