Makaron, łosoś i rukola

7/28/2014 Agata 4 Comments


Moje comfort food. Obiad, który można przygotować w 20 minut. Pyszny, aromatyczny, prosty na maksa. Makaron w sosie śmietanowym, z wędzonym łososiem i świeżą rukolą.
Akurat na leniwą niedzielę czy późny obiad. Jeśli przygotujecie więcej i zostawicie sobie do zjedzenia na później, makaron przegryzie się smakiem z łososiem i to dopiero będzie szaleństwo. ;)

Potrzebujemy (na dwie osoby):

250g makaronu spaghetti (papardelle też będzie super)
2 garści umytej świeżej rukoli 
100g łososia wędzonego
1/2 małej cebuli
1 małe opakowanie śmietany 12%
sok z wyciśniętej cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

1. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
2. Cebulę siekamy w kostkę. Łososia rwiemy widelcem na małe kawałki.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, następnie dodajemy odcedzony makaron.
4. Do makaronu dodajemy śmietanę oraz łososia, okraszamy sokiem z cytryny, przyprawiamy, gotujemy jeszcze chwilę.
5. Podajemy od razu ze świeżą rukolą, którą możemy polać odrobiną oliwy.








4 komentarze:

  1. to danie wydaje mi się wyśmienicie smaczne! lubię takie proste pomysły na obiad no i kocham łososia - koniecznie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy28/7/14

    ja ze swojej strony polecam dodać również liście szpinaku, mogą być zamiast rukoli. zmieszać ze wszystkim, będą się fajnie komponować.

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie idealne:) znakomita kompozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis ;) trafilam tu szukając pomyslu na makaron i łososia ;) pierwszy przepis jaki przeczytałam był jeszcze ze stycznia, więc skoro powielasz to połączenie muszę i ja spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!