Jagody i galette

10/05/2014 Agata 11 Comments



Leniwe niedziele. Październik to jest piękny miesiąc. Jeszcze można chodzić w ciepłej bluzie i zbierać kasztany, skakać po wielkiej stercie liści i łapać ostatnie promienie słońca popijając kawę na poznańskiej ulicy Taczaka. Jeszcze chwila i się skończy. Stąd też trzeba zaplanować sobie jesień, żeby nie była zbyt przygnębiająca. 

Mamy już przewodnik, zabukowane wszystko co trzeba i spisane plany. W Amsterdamie spróbuję świeżego stroopwafel i dobrego sera, to postanowione. Chodzi o to, żeby mieć pewność, że gdy październik się skończy, listopad też będzie dla nas łaskawy.

Dzisiaj mam dla Was galette, czyli najprostszą na świecie tartę. Ta jest z jagodami (macie jeszcze zamrożone zapasy z lata?) ale równie dobrze mogą być to inne owoce. Cała filozofia polega na tym, aby zagnieść ciasto i włożyć do niego owoce (ze śmietaną lub mascarpone). To chwila. A potem można się zajadać, do niebieskich zębów :)

Potrzebujemy:

na ciasto

200 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli

nadzienie
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
 4 łyżki mascarpone
2 łyżki brązowego cukru
1 jajko

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Łączymy ze sobą składniki na ciasto, masło rozcieramy aby złączyło się z resztą, dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie rozkładamy papier do pieczenia a na nim kładziemy kulę z ciasta, którą rozwałkowujemy.  Brzegi koła mogą być nierówne. 

Mascarpone miksujemy z jajkiem i cukrem, a następnie delikatnie mieszamy z jagodami. Masę wylewamy na okrąg ciasta i zagniatamy brzegi. Pieczemy około 30 minut (do zarumienienia się ciasta i ścięcia masy serowej)






11 komentarzy:

  1. Anonimowy5/10/14

    Uwielbiam takie proste ciasta :) Aż mi sie miło zrobiło na myśl o jesieni:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. hanka skakanka6/10/14

    ale bym to zjadła :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy6/10/14

    JAGODY <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest cudowna :)
    Udanych wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetni wygląda to ciasto :) gratuluje umiejętności kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko co z jagodami :) Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brakuje mi świeżych jagód :) Sezon trwa tak króciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy5/5/15

    Świetny przepis. Warto zrobić test.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!