Tarta cytrynowa
Tak naprawdę pierwszy raz od dłuższego czasu mam chwilę spokoju bez wyrzutów sumienia. Większa część maturalnych zmagań już za mną, wcale nie było tak źle. Teraz można już złapać wiatr w żagle i poczuć trochę wakacyjnych smaków.
Stąd też tarta, niesamowicie orzeźwiająca i... cytrynowa! Naprawdę polecam. Lato w ustach ;)
do roboty! ;)
potrzebujemy:
do spodu tarty:
195 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
115 g masła2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
kilka łyżek kaszy mannej
do masy cytrynowej:
5 jajek
120 g drobnego cukru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny (potrzebne 3 spore cytryny)
Miksujemy wszystkie składniki na spód, urabiamy by tworzyły całość.
Zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Formę starannie
wypełniamy ciastem, rozkładamy je równomiernie. Rozłożone ciasto wielokrotnie
nakłuwamy widelcem. Następnie kładziemy na nim papier do pieczenia i obciążamy ryżem
czy kaszą (aby nie wyrosło). Wkładamy do piekarnika na 15 minut, potem zdejmujemy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę cytrynową. Starannie myjemy cytryny i obcieramy ich skórkę (specjalnym narzędziem do cytrusów lub najdrobniejszymi oczkami na tarce).
Miksujemy starannie wszystkie składniki masy. Wylewamy ją na spód wyjęty z piekarnika.
Jego moc zmniejszamy do 175 stopni. Formę możemy przykryć folią aluminiową,
by wierzch masy się nie spalił ;)
Pieczemy 30 minut. Studzimy, wkładamy do lodówki.
Jak się komuś bardzo śpieszy można ten proces pominąć.
Tarta bardzo dobrze smakuje z lodami waniliowymi ;)
Smacznego!
Czy nie jest pyszna?? Mój brat już sobie ją zażyczył na jego urodziny! :):) Cieszę się, że Ciebie zainspirowałam . Trzymam kciuki za dalsze zmagania maturalne! ;) / Bogna
OdpowiedzUsuńps. nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie przetrzymała nawet 24h w lodówce! / B.
OdpowiedzUsuńa ja ją robiłam i jej nie lubię! ale wygląda prześlicznie. ;)
OdpowiedzUsuńPychotka:) zastanawiam się czy zamiast cytryn można by użyć pomarańczy i stworzyć w ten sposób tartę pomarańczową?.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można zaryzykować, ale mam pewne obawy czy wtedy nie będzie zbyt mdła... Cierpkość cytryny w sumie decyduje o jej smaku. Pozdrawiam ciepło! :)
Usuń