Cynamonowe serduszka

1/12/2011 Agata 13 Comments



Jak zrobić deser, który będzie pięknie pachniał cynamonem, smakował gorącym karmelem i da się go zrobić w kilka minut?
Zakładając, że mamy w domu cukier i cynamon będzie potrzebny tylko arkusz ciasta francuskiego.
Jest doskonały w momencie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego albo przychodzą niespodziewani goście ;)

Nadszedł czas sesji, wszyscy w okół grzmią o egzaminach, kolokwiach, krótko mówiąc o nadchodzącej apokalipsie.
Dlatego zapominamy o tej masakrze i wsuwamy serca. Przesłodkie!





Potrzebujemy:
arkusz ciasta francuskiego
150 g cukru
2 łyżeczki cynamonu



W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego,
rozsypujemy na nim cukier i cynamon (zdj. 1), składamy skrzydełka jak książkę, posypujemy mieszanką (zdj.2), znowu składamy do środka, ponownie posypujemy (zdj.3), i ostatni raz składamy aby ciasto miało kształt wałka.
Nastepnie ostrym nożem kroimy go na części (zdj.4) i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 5 minut z jednej strony, po czym odwracamy serduszka na drugą i ponownie pieczemy 5 minut, lub do zarumienienia.

Smacznego ;)

13 komentarzy:

  1. chętnie umilę sobie mój (i nie tylko) sesyjny czas takimi słodkościami. nie dośc, że cudnie pachnące, ładne, to i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. A to są chyba te ciasteczka z cyklu: "wyglądają tak, jakbym siedziała nad tym pół dnia i lepiła te kształty", a prawda jest zupeeeełnie inna i w dodatku chyba pyszna. Ciasto francuskie jest takim bardzo subtelnym "czymś", co sprawia, że niewiele mu trzeba a jest pysznie ;). No i cynamon, moja miłość! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne. Niesamowicie smaczne i pełne aromatu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Agato! Uwielbiam ciasto francuskie (gotowe), za tą łatwość w przygotowaniu efektownych wypieków, takich jak Twoje np. Pyszności! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj pojadłabym sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ważne jak smakują te ciasteczka, (choć przyznam się szczerze, że zrobiłam takie i smakowały pysznie) twoje zdjęcia potraw doprowadzają mnie do stanu w którym ośliniam monitor i jestem głodna tuż po sytym obiedzie. Słowem - Très Magnifique!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam je,
    prostota w najczystszej postaci:)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko, kocham cię za ten przepis! znalazłam inne, które kazały mi spędzić pół dnia w kuchni..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to w tym przypadku 10 minut ;) hihi

      Usuń
  9. Anonimowy18/8/13

    ciasto w piekarniku się jakoś porozwalało, jakby całe masło w nim zawarte się stopiło i zrobiła się ciapa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może nie było wrzucone od razu z lodówki? ciasto francuskie musi przejść jakby "szok temperatur" czyli szybko wyciągamy z lodowki, robimy i wrzucamy do piekarnika!

      Usuń
  10. Anonimowy13/10/13

    bez smarowania jakiem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!