Tarta z kajmakiem, czekoladą i bananami

4/16/2011 Agata 12 Comments



Jak dla mnie - połączenie idealne. Fakt, że wyjątkowo słodkie, więc dla każdego, kto był obecny na Naleśnikowym Czwartku u Anity wystarczył mały kawałek (oprócz kilku wyjątków...:) Ciacho proste w przygotowaniu, do tego bez żadnego pieczenia. Co prawda lepiej zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, ale nie trzeba. Od smakujących usłyszałam największy komplement - "smakuje jak Bounty!", a jak wszyscy moi najbliżsi wiedzą jestem wręcz zakręcona na punkcie tego batonika. Jak osiągnęłam smak Bounty? Użyłam masy kajmakowej o smaku kokosowym.

Jeśli chodzi o spód ciacha - najpopularniejsze są ciastka Digestive, których ja nigdy nie mogę dojrzeć w sklepach, więc wykorzystałam Pieguski. Używanie świeżych bananów zawsze będzie ryzykowne  - ale te wytrzymały wyjątkowo długo, wystarczyło skropić je sokiem z cytryny.
Dobrze, przejdźmy do przepisu, a ja zaraz lecę na Rynek Jeżycki po warzywka na obiad!
Co za piękny dzień dzisiaj! :-)



Potrzebujemy:

2 opakowania Piegusków
70 g masła
1 puszkę masy kajmakowej - kokosowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 duże banany



Ciastka kruszymy na proszek, tak aby było jak najmniej grudek. Roztapiamy masło i mieszamy je z ciastkami, może to potrwać kilka minut, tak aby te dwa składniki dobrze się ze sobą połączymy. Masę wykładamy na formę od tarty, staramy się aby stworzyła całość. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (ja włożyłam na całą noc). Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, pod koniec dodajemy do niej masę kajmakową. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Wykładamy na spód od tarty, równomiernie rozkładając masę. Znowu owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (aby masa stężała). Potem kroimy banany w talarki, skrapiamy każdy dokładnie sokiem z cytryny i wykładamy na tartę.
Proste, prawda? ;)



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. O, marzy mi się tarta z kajmakiem. I orzechami. Z czekoladą to już rozpusta. A jeszcze banany... 7 niebo.

    OdpowiedzUsuń
  2. naleśnikowy czwartek i taka cudnie słodka tarta.. same przyjemności.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale słodko musiało się zrobić...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwię się, ze znajomym smakowało! Przepis naprawdę trafia w moje smaki...no...może oprócz tych bananów, ale przecież mogę przyozdobić innymi owocami ;) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Torturujesz mnie tym widokiem :D Jak sobie wyobrażę na raz smak czekolady i tej całej reszty i ośliniam cały monitor CZAROWNICO!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Całe szczęście, że mam teraz na talerzu kawałek pysznego brownie z solonym karmelem, inaczej przebiłabym się do Ciebie przez monitor - cudna tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy16/4/11

    było CUDOWNE!!! zostaję fanem! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. banany do czekolady pasują idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej! Same pyszne rzeczy są w niej. Chcę taką!

    OdpowiedzUsuń
  10. No i masz: pociekla mi slinka. Jak zwykle, kiedy patrze na takie pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Banany z czekoladą to jest genialne połączenie! I podoba mi się, że spód jest ciasteczkowy, lubię taki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)