Sernikobrownie z pijanymi wiśniami

4/13/2011 Agata 19 Comments


Nie ma takiego... obijania się! Każdy ma prawo do lepszych i złych momentów w swoim życiu, ale tak czy owak nie warto porzucać tego co lubi się robić. To były prawie dwa miesiące przerwy, za które bardzo Was przepraszam. Dostałam wiele ustnych reprymend i wezwań do wzięcia się do roboty :)) Przegapiliśmy pierwsze urodziny bloga - no trudno, będą następne :-) I tort też się upiecze!
Na rozruch przepis, do którego zbierałam się bardzo długo, choć jest bardzo popularny. Nęcące połączenie brownie z sernikiem, do którego ja jeszcze dodałam wiśnie, z których była zrobiona nalewka. Zapewniam Was, że to połączenie idealne. Lubię ciasta tak proste w formie :)

Przepis z Fabryki Przepisów.


Potrzebujemy:

Brownie:
120 g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru
25 g kakao 
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Sernik:
350g zmielonego sera (w dużych kubełkach- do serników)
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
200 g wiśni z nalewki (można użyć też mrożonych lub z kompotu)


Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Brownie: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby czekolada ostygła, co jakiś czas mieszamy.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dokładnie razem mieszamy.
Do chłodnej czekolady dodajemy cukier, wbijamy kolejno 3 jajka i dokładnie mieszamy. Na końcu do masy dosypujemy mąkę. Należy to zrobić gdy mamy już gotową masę serową.
Sernik:
Cukier ucieramy z 2 jajkami, następnie dodajemy : miękkie masło, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, wanilię. Dokładnie wszystko ucieramy i łączymy z serem.
Na spód blaszki wylewamy 2/3 masy czekoladowej, na to całą masę serową i następnie łyżką rozkładamy w kilku miejscach pozostałą masę czekoladową.
Na wierzchu rozkładamy wiśnie.
Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Gdy ostygnie kroimy w kwadraty.



Gdy zostanie nam trochę więcej masy serowej, która sama jest również przepyszna możemy nalać ją do papilotek, dodać też kilka wiśni i upiec osobno. Wtedy powstaną nam małe, słodkie serniczki.

Smacznego! :)


19 komentarzy:

  1. rozbawiły mnie te twoje pijane wiśnie :) wygląda apetycznie, jak wszystko z twojej ręki.

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka słodka ta serniczka na końcu! znowu cieknie mi ślinka :-))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne to Twoje sernikobrownies! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne! Kręci mi się w głowie od samego patrzenia, a co dopiero może się dziać po zjedzeniu pijanych wiśni?!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernikowbrownie jakoś jest mi obce. Co prawda robiłam ostatnio muffiny prawiesernikobrownie, ale wydaje mi się, że nie może na świecie być za dobrze. Albo sernik, albo brownie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Powrót w wielkim stylu ;).
    Od razu takim pięknym sernikobrownie po oczach?! I jeszcze wiśnie!
    Też się od dawna do niego przymierzam, ale chyba będę skazana zjeść całą blachę sama, bo nie znam nikogo kto kochałby brownie... Jakoś nie jest mi z tego powodu szczególnie smutno ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... sernikobrownie. Czekolada i sernik. Tak, doskonale...

    OdpowiedzUsuń
  8. @J.: jak zawsze - miło mi to słyszeć :-)
    @Zunieq: myślę, że to nic złego :D oglądaj dalej!
    @zauberi: cieszę się, że Ci się podoba :)
    @Justin&Dorothy: to samo mogę powiedzieć...:)
    @Kini: dziękuję, ja od dzisiaj również będę wpadać na twojego bloga!
    @Anna Maria: myślę, że może być tylko lepiej...:)
    @Kubełek Smakowy: miałam to samo, wszak chyba z 4 lata nie mogłam się przekonać do tego połączenia. A jednak - zaskoczyło pozytywnie :)
    @Holga: nawet nie wiesz jak miło mi to słyszeć po powrocie :) nie wierzę, że tacy ludzie istnieją! Ale w sumie, zgadzam się, nie musisz ich przekonywać, lepiej mieć całość dla siebie ^^
    @Zaytoon: też tak mi się wydaje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne i bardzo inspirujące. idealne na jutrzejszy deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie i pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne brownie! Muszę wypróbować, też ma takie promilkowe wisienki do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności! kocham brownies!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastycznie zachęcający widok

    OdpowiedzUsuń
  14. Zachwycająca i smakowicie wygląda ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiśnie z procentami procentują ;) Uwielbiam sernikobrownie, piękne zdjęcia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mam pytanie, bo w przepisie nie jest podana czekolada, dopiero w przygotowaniu. To ile tej czekolady ma być? (;

    OdpowiedzUsuń
  17. 2 tabliczki! już poprawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!