Mini serniki z malinami

9/14/2011 Agata 18 Comments




W sam raz na raz. Jedna malina w środku, druga na górze. Proste do wykonania serniczki, pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jako spód użyłam najpopularniejszych do tego ciastek Digestive (jest zdjęcie, gdyż ktoś się ostatnio pytał jak wyglądają). Jest sezon na maliny i ja z niego korzystam, naprawdę warto póki są i można je rwać prosto z krzaka! :)
Absolutnie nie przejmujcie się bardzo płynną konsystencją masy sernikowej, po kilkunastu minutach w piekarniku już wszystko wygląda dobrze. :)



Potrzebujemy:
na około 20 serniczków


200 g pokruszonych ciastek (digestive lub inne zbożowe)
1/3 kostki masła
1kg twarogu do serników (ja użyłam President)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 krople aromatu waniliowego
3 jajka
150 g cukru pudru
200 g malin


Kruszymy ciastka na pył (drobniej niż na powyższym zdjęciu), dodajemy do tego roztopione masło i mieszamy. Masą wykładamy papilotki. 
Za pomocą miksera mieszamy twaróg, jajka, cukier puder (przesiany) i mąkę ziemniaczaną. Gdy otrzymamy już jednolitą masę nalewamy ją do papilotek w formie od muffin.
Do środka każdej wkładamy po jednej malinie.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy serniki około pół godziny. Gdy sprawdzimy, że masa jest jeszcze odrobinę płynna a góra zaczyna się już robić brązowa - przykrywamy papierem.
Dekorujemy malinami. 


Serniczki przechowywane w szczelnym opakowaniu są smaczne jeszcze przez kilka dni. 

Smacznego! :)


18 komentarzy:

  1. przepiękne... lubię serniki, częściej jednak robię te na zimno, bo nie opadają ;) zapisuje przepis, mysle ze dam radę przygotowac :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, genialne te serniczki... mam forme do muffinow - bedzie w sama raz :) co za prostota skladnikowa :) genialne na niezpaowiedziana wizyte gosci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no fajnie i już mi pachnie ;) Ale mam pytanko, czy te spody muszą być?

    OdpowiedzUsuń
  4. urokliwe są bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agata Kuchenne Czary Mary14/9/11

    @Aniu: nie, spody nie są obowiązkowe, jak wyłożymy masę sernikową bezpośrednio do papilotek też wyjdą dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjne! Szkoda, że nie mogę bo pochłonęlabym całość :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Potwierdzam, bez spodów też da radę. Ja robię takie serniczki (ale składników stosuję mniej, bo tylko białka, cukier i serek homogenizowany) w samych papilotkach i wychodzą znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajne serniczki:) z checia bym Ci choc jeden podkradla:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bosko wyglądają, porwałabym jeden. Jak człowiek dużo się wysila umysłowo w szkole, to cukier spada :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ale świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  11. to pierwsze zdjęcie jest przepiękne!Małe ciasteczka są takie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, mniam, w sam raz do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy15/9/11

    Przepiękne, jestem urzeczona :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam taki mini serniczki! To fajna alternatywa dla muffinków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobimy kiedyś ? PROSZĘ !!! Kupię produkty wszystko ale talentu to ja nie mam ;(

    OdpowiedzUsuń
  16. oczywiście Igor! :))

    OdpowiedzUsuń
  17. no niestety moje serniczki po wyjęciu z piekarnika opadły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. one na pewno trochę opadną :) taki urok sernika z gotowego (mielonego wcześniej) twarogu :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)