Krówki w jabłkach - muffiny
Jesienne, wieczorne muffiny z jabłkami, orzechami i krówką, które wyszły jak nigdy. Dlatego też odważyłam się je tutaj wrzucić chociaż zdjęcia nie są zachwycające, co jest oczywiście kwestią światła. Gdy wyjmowałyśmy je z piekarnika było już po 22...:)
Popijałyśmy ostatnio z Igą kawę w pewnej poznańskiej kawiarni, zamówiłyśmy sobie po babeczce z jabłkami i stwierdziłyśmy, że zrobimy takie, tyle że po swojemu. I wiecie co? Wyszły lepsze (bo z krówką!).
Proste w przygotowaniu za to naprawdę pyszne. W środku mięciutkie jabłka, roztopione toffi, chrupiące migdały. Warto porwać na chwilę papilotki, pociachać jabłka, wrzucić po krówce do babeczki. No i jeszcze na sam koniec na muffina - czapeczka z bitej śmietany. Rozpusta :) Dobre towarzystwo przy pieczeniu wskazane. Tak jak wino (z kotem na etykiecie!).
Potrzebujemy
(wyszło 18 mufinek):
300 g mąki
100 g roztopionego masła
2 roztrzepane jajka
100 ml mleka
150 ml śmietany 18%
150 g cukru demerara
50 g białego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g jabłek (antonówki najlepiej)
50 g migdałów
50 g rodzynek
50 g orzechów (w sumie to obojętnie jakich)
100 g krówek
Mieszamy zawartość obu misek (delikatnie), papilotki napełniamy do 1/3 ciastem, potem wykładamy na nie po łyżeczce jabłek pokrojonych w kostkę, przykrywamy ciastem i do każdego upychamy jeszcze po połowie krówki. Możemy na wierzch posypać jeszcze orzechami bądź migdałami.
Wkładamy do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy, studzimy przez chwilę.
No i jeszcze piosenka na dzisiaj. Przepiękny klasyk.
Smacznego!
Ja też mogę oddać swój piekarnik w twoje ręce, tylko zrób mi coś takiego! :P
OdpowiedzUsuńmmmm... ładne, ładne babeczki ;]
OdpowiedzUsuńi takie kuszące ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Idealne babeczki, a dodatek krówek to rozpusta!
OdpowiedzUsuńsuper, zazdroszczę wieczornego pieczenia i tych pysznych babeczek!!! z opisu wynika że są fenomenalne, na zdjęcia nie narzekaj - są ciepłe i przyjazne, wg mnie oddają wnętrze muffinek.
OdpowiedzUsuńWino z kotem pycha jest!
Pozdrawiam
Monika
muffinki zawsze sa super, ale takie z krowkami to sa jeszcze lepszejsze:)
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobraziłam smak tej roztopionej krówki i jabłek z cynamonem, pychotka na pewno!
OdpowiedzUsuńmuffinki bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńkocham muffinki! krówki też! mniamniam
OdpowiedzUsuń