Placki ziemniaczane
Moje comfort food. Jedzenie, które poprawia humor, jest proste i dobrze się kojarzy. Moja babcia robi najlepsze placki na świecie! Pamiętam moje zdziwienie sprzed kilku lat: jak to możliwe, że w czymś co jem z cukrem pudrem jest cebula?!
A jednak. I w sumie to ona nadaje charakter całości. Najgorsze jest tarcie ziemniaków, tego nie przeskoczymy. Potem już z górki :) Kleks śmietany dla odważnych. Pysznego dnia!
Potrzebujemy:
4 bardzo duże ziemniaki (im większe tym łatwiej obrać i zetrzeć)
1,5 cebuli
2 jajka
150 g mąki
2 łyżki śmietany 12%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
pieprz, sól
+ cukier puder
Na tarce ścieramy ziemniaki, na sitku odsączamy je od soku i połowę wylewamy. Do masy ziemniaczanej ścieramy jeszcze cebule. Dodajemy jajka, mąkę, śmietanę i proszek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na bardzo gorącym oleju, możemy potem odsączyć placki na papierze kuchennym. Najlepsze są jeszcze gorące, z cukrem pudrem :)
Najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńklasyka najlepsza :)
OdpowiedzUsuńooo tak! na słodko - z cukrem, śmietaną i cukrem, na ostro - z ketchupem. w każdej wersji doskonałe, najlepsze jest w nich to, że potrafię je jeść na zmianę - jednego na słodko, drugiego na słono. i smakują wybornie :)
OdpowiedzUsuńBo w ogóle, podobno tak jest najlepiej! Nasz język najlepiej odbiera przeplatanie słonego ze słodkim, mega połączenie :) Pozdrawiam!
UsuńTo też moje comfort food. I jeszcze pierogi leniwe. :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane są takie pyszne! Moja babcia z kolei robi pierogi z farszem, w którego skład wchodzi twaróg, cebula, pieprz i sól, gotuje je, a następnie podsmaża i posypuje cukrem! To jest dopiero pychotka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te małe placuszki, u mnie zazwyczaj jadło się je w wersji wytrawnej z dodatkiem śmietany ;)
OdpowiedzUsuńha! ja też jadam na słodko :D
OdpowiedzUsuńnajczęściej ze śmietaną i zwykłym cukrem :D
ale ze śmietaną i solą też jadam, najczęściej naprzemiennie ze słodkimi ;)
pozdrawiam!
ja wlasnie jestem wychowana w plackach na słodko ale te wytrawne też muszą być spoko :) Pozdrawiam!
UsuńA ja lubię też z sosem śmietanowo-grzybowym.. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, chyba muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń