Quiche Lorraine - tarta lotaryńska

4/25/2012 Agata 35 Comments

Już dawno nie było tarty, prawda? A ktoś mi kiedyś powiedział, że tartami ten blog stoi więc czas wrócić do tradycji. Dzisiaj Quiche Lorraine. Zawiera boczek, dużo boczku. Oprócz tego mamy tutaj cebulę, ser, pomidory, oliwki i śmietanę. ALE TO BYŁO DOBRE! Polecam szczerze na obiad lub kolację.
Kisze kojarzą mi się z rodzinnymi wycieczkami do Torunia, tam, niedaleko starówki była (a może i jest nadal) urocza knajpka o nazwie Prowansja. Wtedy raz pierwszy ich posmakowałam, w trochę innej formie, ale na quiche jest masa pomysłów.

Pierwszy raz postanowiłam do robienia tarty użyć tortownicy i stwierdzam, że to bardzo dobry pomysł, szczególnie na te wytrawne opcje. Przepis inspirowany tym z BBC Food.


Potrzebujemy:

ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła
2 jajka
szczypta soli

nadzienie:
300 g boczku
2 duże cebule
śmietana 18% - duży kubek
3 jajka
15 zielonych oliwek 
2 pomidory
150 g żółtego sera (startego, ja użyłam mozzarelli)
natka pietruszki
zioła prowansalskie
gałka muszkatołowa
pieprz, sól



1. Najpierw przygotowujemy ciasto kruche: mąkę miksujemy z masłem i jajkami, doprawiamy solą i ugniatamy ręcznie do czasu utworzenia kuli, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
2. Potem wykładamy ciastem tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), ugniatamy, dziurawimy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

3. Boczek pokrojony w paski wrzucamy na patelnię i smażymy około 10 minut na średnim ogniu (do wytopienia tłuszczu), po czym dodajemy cebulę i szklimy ją razem z boczkiem. 
4. Śmietanę mieszamy z jajkami za pomocą trzepaczki, dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. 
5. Pomidory i oliwki kroimy na małe kawałki.
6. Wyjęte z piekarnika ciasto pod tartę przykrywamy pokolei  (jak powyżej): boczkiem z cebulą, oliwkami, pomidorami, serem, po czym zalewamy śmietaną z jajkami. 
7. Mieszamy aby równomiernie pokryła ona tartę. 
8. Wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem) na około 25-30 minut. Tak, aby masa się ścięła.

Kisz podany na zimno jest równie dobry. 

Smacznego! :)

35 komentarzy:

  1. Torres Fan Boczku25/4/12

    O, właśnie czegoś takiego szukałem dla mojej kobiety, jutro to zjem. Pozdrawiam panią Agatę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla kobiety czy dla Ciebie Fanie Boczku? :) Może trzeba spróbować zrobić samemu? Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. tyle razy już się miałam za to zabrać, no i w końcu chyba się zabiorę, tak ładnie tu wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna tarta! bardzo lubię tarty więc tylko czekam na powrót po majówce i lecę do kuchni:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym sięgnęła po kawałeczek, bowiem wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda tak apetycznie, że ręka sama się wyciąga po kawałek

    OdpowiedzUsuń
  6. Już długo się do tego przymierzam, może już czas... :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jak bardzo chciałabym, żeby przede mna nagle "wyrosła" taka tarta. Walczylabym z nia do końca :) Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna ta animacja powstawania tarty! A sama tarta wyjątkowo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia! Taka tarta to wymarzona kolacja;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boczek, smietana, .... kapitalne :))) zapisuję, bede robić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. UWIELBIAM WSZYSTKIE TARTY ŚWIATA! U mnie na blogu też już jest ich całkiem sporo :) ZAPRASZAM!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna ta tarta, ale nie jestem obiektywna, bo mam słabość do tart ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Naprawdę robi wrażenie! I powoduje, że żołądek zaczyna domagać się jedzenia... :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy7/5/12

    Polecam z dużą ilością oliwek, jest przepyszna, choć trzeba trochę przy niej zrobić (:

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowna! Z chęcią zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile jajek do ciasta, a ile zmieszać ze śmietaną, bo w składnikach są 3?
    Plizzz niech mi ktoś szybko odpowie, bo muszę zdążyć ze wszystkim, a czasu mało :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do ciasta 2, do nadzienia 3! :) tak jak w przepisie :))

      Usuń
  17. No widzisz, dopiero teraz zauważyłem :P Do nadzienia poszły dwa, ale i tak wyszło pysznie! :)
    Ps. W komentarzu pod wpisem na fb na temat tarty możesz zobaczyć efekt mojego kulinarnego debiutu tartowego ;) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, jestem pod wrażeniem i polecam się na przyszłość! :)

      Usuń
  18. Anonimowy16/10/12

    co proponujesz dodac do ciasta zamiast oliwek? (srednio za nimi przepadam) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kapary? czy też nie? :)

      Usuń
    2. Anonimowy16/10/12

      jeszcze jakas inna opcja moze? myslalam o cukini albo o bakłażanie ale nei wiem czy smaki się zgrają :)

      Usuń
    3. Ani cukinia ani bakłażan nie przebiją się smakiem przez resztę... Więc w sumie po prostu można je sobie odpuścić :)

      Usuń
  19. Anonimowy4/1/13

    hej, mi ciasto kompletnie nie wyszlo :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co było z nim nie tak? :c

      Usuń
  20. Anonimowy18/1/13

    jak wyciągnęłam z piekarnika to wyglądało jak jeden wielki naleśnik :)
    boki opadły, nie wiem chyba coś źle zrobiłam, bo ciasto nie było takie zbite i strasznie się kleiło:)
    w ten weekend ponowna próba bo nadzienie pycha:)
    ciasto zrobiłam w końcu z innego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  21. mogę użyć ciasta francuskiego ? mam zbyt mało czasu na robienie samemu ciasta i odczekiwanie żeby sobie poleżało w lodówce ?
    Ps. Przepis wydaje się pyszny, dzisiaj będzie mój debiut tartowy.
    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy22/9/13

      Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce. Wtedy przed rozwałkowaniem trzeba je wyjąć na tyle wcześniej, aby trochę się ogrzało i zmiękło. A samo mieszanie składników, lepienie ich w kulę i owijanie w folię... to chyba mniej niż 10 minut.

      Usuń
  22. Mam pytanie, mogę użyć ciasta francuskiego zamiast przygotowywać sama ? Bo jednak nie mam tyle czasu, aby ciasto sobie leżało dwie godziny w lodówce..
    Dzisiaj będzie mój triumf tartowy (przynajmniej mam taką nadzieje) : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie raczej nie udźwignie ciężkiej masy : (

      Ale zawsze można kupić gotowe kruche lub spód do pizzy (ale taki w rolce, jak ciasto francuskie)

      :)

      Usuń
  23. Anonimowy22/9/13

    Ciasto z tego przepisu nie do końca wyszło mi kruche... Całe jajka spowodowały, że było ciężkie i twarde. Polecam zrobić to tak: 250g mąki, 125g masła, 1 żółtko, 50ml wody, sól, przy czym mąki użyłam pół na pół pszennej i krupczatki. To ciasto wychodzi baaaardzo kruche, i smaczne:) Poza tym nadzienie tarty rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Agato, jesteś prawdziwą czarownicą :-) Przepis jest fantastyczny!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Anonimowy28/10/16

    Agto mialam na jutrzejsze przyjecie zrobic... sernik :) ale w sklepiku sera brak i ze skadnikow w lodowce wpisanych w google przekoerowalo mnie do Ciebie :) jutro goscie beada sie raczyc Twoja potrawa impreza uratowana :D dzieki !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!