Kurczak w krakersach
Idealny pomysł na szybki i fajny obiad. Pomysł wzięty z bloga Kuchenne Rom-Pom-Pom. Czyli od chłopaków z polibudy, którzy z wielką finezją i polotem prezentują wyszukane pomysły na jedzenie. :DOczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła kilku zmian, ale i tak Grześ doskonale wie, że ma ode mnie szacun za ten przepis :) Kurczak dzięki jogurtowi jest soczysty, a krakersy przyjemnie chrupią.
Nawet dziewczyny z uniwersytetu bardzo "lubią to".
Potrzebujemy:
0,5 kg filetów z kurczaka
duży jogurt naturalny
paczka krakersów (ja wybrałam pikantne)
pieprz, sól, zioła, czosnek granulowany
sos:
majonez + keczup
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Filety z kurczaka myjemy i kroimy na podłużne kawałki. Mieszamy z jogurtem naturalnym, do którego dodajemy sól, pieprz, zioła i czosnek granulowany. Te same przyprawy dodajemy do zgniecionych (za pomocą wałka tłuczemy krakersy w foliowym worku) ciastek. Następnie zamoczone w jogurcie kawałki kurczaka obtaczamy w krakersach. Wykładamy je papier do pieczenia ułożony na ruszcie. Pieczemy około 12-15 minut.
Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z keczupem mieszamy w proporcji 3:2.
Kurczaka podajemy dowolnie, ja z kuskusem, ale chłopacy u siebie wybrali frytki (zrozumiałe :p).
Smacznego! :)
PS.
Wyglądają pysznie... gdybym tylko miała piekarnik ;(
OdpowiedzUsuńNo i takie jedzenie to ja mogę!
OdpowiedzUsuńzapisuję! zapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuńMięsooooo <3 musiało być pyszne
OdpowiedzUsuńproste i takie niemalże dietetycznie, swojskie i domowe chrupiące kąski. :D
OdpowiedzUsuńakurat mam caaałeee mnóstwo zamrożonego kurczaczka, już wiem, co z nim będę kombinować. :)
Lubię takie kurczakowe kąski :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bardzo podobnego kurczaka;)
OdpowiedzUsuńTo takie nietypowe nuggetsy - bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo! :) Na pewno smaczne!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad, właśnie dzieciaki wsuwają twoje kurczaki-krakersiaki. Pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńnice
OdpowiedzUsuńzamiast jogurtu polecam maslanke ;) i pomoczyc kurczaka przez noc w niej ;)
OdpowiedzUsuń