Kurczak w krakersach

4/23/2012 Agata 13 Comments

Idealny pomysł na szybki i fajny obiad. Pomysł wzięty z bloga Kuchenne Rom-Pom-Pom. Czyli od chłopaków z polibudy, którzy z wielką finezją i polotem prezentują wyszukane pomysły na jedzenie. :D
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła kilku zmian, ale i tak Grześ doskonale wie, że ma ode mnie szacun za ten przepis :) Kurczak dzięki jogurtowi jest soczysty, a krakersy przyjemnie chrupią.
Nawet dziewczyny z uniwersytetu bardzo "lubią to".

Potrzebujemy:
0,5 kg filetów z kurczaka
duży jogurt naturalny
paczka krakersów (ja wybrałam pikantne)
pieprz, sól, zioła, czosnek granulowany

sos:
majonez + keczup



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Filety z kurczaka myjemy i kroimy na podłużne kawałki. Mieszamy z jogurtem naturalnym, do którego dodajemy sól, pieprz, zioła i czosnek granulowany. Te same przyprawy dodajemy do zgniecionych (za pomocą wałka tłuczemy krakersy w foliowym worku) ciastek. Następnie zamoczone w jogurcie kawałki kurczaka obtaczamy w krakersach. Wykładamy je papier do pieczenia ułożony na ruszcie. Pieczemy około 12-15 minut.
Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z keczupem mieszamy w proporcji 3:2.
Kurczaka podajemy dowolnie, ja z kuskusem, ale chłopacy u siebie wybrali frytki (zrozumiałe :p).


Smacznego! :)



PS.

13 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie... gdybym tylko miała piekarnik ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy23/4/12

    No i takie jedzenie to ja mogę!

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję! zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięsooooo <3 musiało być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. proste i takie niemalże dietetycznie, swojskie i domowe chrupiące kąski. :D

    akurat mam caaałeee mnóstwo zamrożonego kurczaczka, już wiem, co z nim będę kombinować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie kurczakowe kąski :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś bardzo podobnego kurczaka;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To takie nietypowe nuggetsy - bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysłowo! :) Na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ania Bania25/4/12

    Fajny pomysł na obiad, właśnie dzieciaki wsuwają twoje kurczaki-krakersiaki. Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  12. zamiast jogurtu polecam maslanke ;) i pomoczyc kurczaka przez noc w niej ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)