Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i rokpolem

8/17/2012 Agata 15 Comments

Pyszna, prosta i bardzo sycąca tarta. Moje ulubione połączenie czyli szpinak i kurczak znowu w akcji. Dodanie sera rokpol czyni sos bardzo aromatycznym. Doskonały pomysł na obiad. Mieliśmy na jego zrobienie trochę mało czasu, więc gdy tylko udało znaleźć mi się w sklepie gotowe ciasto drożdżowe wiedziałam, że będzie o wiele łatwiej. Oczywiście można użyć też francuskiego bądź kruchego. To jest właśnie fajne w tartach, mamy pełną dowolność w ich tworzeniu. 


Potrzebujemy:

1 rolka gotowego ciasta drożdżowego
500g polędwiczek z kurczaka
100g sera rokpol
200g tartej mozzarelli
1 opakowanie szpinaku mrożonego 
1 cebula średniej wielkości
3 ząbki czosnku
olej, pieprz, sól


Na formie od tarty wykładamy gotowe ciasto, tak aby trochę wystawało poza brzegi. Ciasto, które zostało zostawiamy, przyda się do dekoracji. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy na około 8 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na bok, przygotowujemy farsz:
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i szklimy. Dodajemy do niej pokrojone  w krótkie, wąskie paski polędwiczki z kurczaka, mieszamy i czekamy aż się podsmażą, po czym dodajemy szpinak (może być jeszcze zamrożony). Mieszamy, czekamy aż wszystkie składniki się połączą, po czym dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, zostawiamy pod przykryciem i na małym ogniu na około 3 minuty. 
Pod sam koniec wrzucamy do sosu ser rokpol pokrojony w małe kawałki. Mieszamy.
Farsz wykładamy na podpieczony spód od tarty, dodajemy do niego tartą mozzarellę. Pozostawione wcześniej fragmenty ciasta kroimy na cienkie paski i wykładamy na farsz, tak aby się krzyżowały. Wkładamy całość do piekarnika na około 20 minut.




















Smacznego! :)


Przy okazji - przypominam o konkursie, który trwa. Wszystkie szczegóły TUTAJ :)


15 komentarzy:

  1. Anonimowy17/8/12

    O jezu, mam taką ochotę na szpinak ostatnio...! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chciałam dostać świeży i nie znalazłam :C ale szpinak to szpinak :)

      Usuń
  2. Gosia Aks.17/8/12

    Rokpol, nic nie dodaje takiego smaku sosom. Uwielbiam, daj kawałek :-))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu się zgodzę :) Proszę się częstować :)

      Usuń
  3. jaaaaaa cudowna tartaaaa:) w takim wydaniu nie jadłam musi być mega

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj, bo jest szybka i prosta :)

      Usuń
  4. uwielbiam rokpol! to mój ukochany ser z niebieską pleśnią :) tara wygląda cudnie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) smakuje! rokpol i szpinak - mniam :)

      Usuń
  5. Anonimowy18/8/12

    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu BOSKA!!!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosia19/8/12

    Szpinak, rokpol, zapowiada się pysznie, robiłam ostatnio wg Pascala z łososiem i mozzarellą, równie pyszne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie składniki, które dodałaś do tarty bardzo lubię używać w kuchni. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z miejsca poproszę o kawałeczek. :) Teraz niewyobrażam sobie życia bez szpinaku. ;)
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  10. ale to musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)