Brownie z masłem orzechowym

9/17/2015 Agata 8 Comments

Wiecie, że nie ma przyjemniejszego zapachu rozchodzącego się późnym wieczorem po domu niż świeżo upieczone brownie? To taka… czekolada w chmurze ;) Dlatego też jako porę pieczenia brownie rekomenduję godzinę 22, potem skubnięcie małego kawałka (takiego tyci tyci) i obudzenie się rano ze świadomością, że czeka na nas blaszka pełna przepysznego ciacha. 
Droga do pracy ze świadomością co takiego mamy w pudełku z całą pewnością poprawia humor. 
To jak, próbujemy? 

Doskonały jest ten wrzesień z masłem orzechowym :) Jeszcze raz dzięki Primavika! :) 

Potrzebujemy:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
3 jajka
miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
250 g cukru pudru
150g mąki
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki masła orzechowego (ja użyłam Primaviki - 94% orzechów bez cukru i soli)

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Zostawiamy do ostygnięcia. 
3. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z cukrem pudrem, mieszamy aż do wyeliminowania grudek, po czym dodajemy wanilię. 
4. W następnej misce mieszamy mąkę z solą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
5. Na górze ciasta robimy "esy-floresy" masłem orzechowym. 
6. Pieczemy 25 minut, nie dłużej. 
7. Studzimy, kroimy na kawałki i staramy się przechować do następnego dnia :)








Smacznego! :)


8 komentarzy:

  1. Moje smaki <3 Kocham masło orzechowe! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również uwielbiam :))

      Usuń
  2. Z chęcią upiekę :) Godzina nie gra roli ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie! *.*
    Ależ to musiało bosko smakować! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Też piekłam podobne, tyle, że w formie muffinek. Zniewalający zapach i smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, i smakuje pewnie też:) trzeba zrobić nie ma rady:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy4/12/15

    Pyszne :) Zrobiłam - od razu dwie blachy! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!