Pasta z ciecierzycy
Lubię przemycać ciecierzycę do codziennego menu. Po pierwsze dlatego, że bardzo lubię jej smak, a po drugie - jest całkiem zdrowa. Możecie pamiętać jeden z popularniejszych na blogu przepisów na Hummus (klik!). Dzisiaj przygotowałam dla Was pastę z cieciorki, czyli taki hummus bez tahiny :) Gdy już namoczymy i ugotujemy ciecierzycę (to czasochłonny proces) samo przygotowanie pasty zajmuje 3 minuty. Ja uwielbiam czosnek, więc jest bardzo czosnkowa. Idealna do pieczywa, na śniadanie czy kolację. Spróbujcie koniecznie :)
Potrzebujemy:
200g ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 cebuli
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
pieprz, sól
słodka papryka
1. Ciecierzycę namaczamy z misce zimną wodą. Wody ma być dwukrotnie tyle co cieciorki. Dodajemy sodę oczyszczoną, mieszamy. Odstawiamy na ok. 10-12 godzin. Ja najczęściej robię to wieczorem, a zajmuję się cieciorką po powrocie z pracy następnego dnia. W tym czasie podwaja ona swoją objętość.
2. Zawartość miski płuczemy w durszlaku pod zimną wodą, przesypujemy do garnka, zalewamy wodą (znowu przynajmniej dwukrotnie tyle). Gotujemy około 40-50 minut.
3. Płuczemy, odcedzamy, studzimy.
4. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
5. Do misy blendera wrzucamy cieciorkę, cebulę, czosnek, pieprz i sól.
6. Blendujemy, aż uzyskamy gładką (ale nie musi być nieskaziletnie gładka) masę.
7. Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy słodką papryką.
Na kanapce z pastą położyłam sparzony jarmuż :)
Na kanapce z pastą położyłam sparzony jarmuż :)
Smacznego!
Witam czy można użyć ciecierzycy z puszki?
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej :)
Usuń200 g ciecierzycy, to ile +/- szklanek 250ml? Nie mam wagi, więc cięzko mi się domyslać, ile ciecierzycy użyć.
OdpowiedzUsuńJedna szklanka :)
Usuńpycha:)
OdpowiedzUsuńjak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach - słoik , miska ?
OdpowiedzUsuńProponuję w słoiku, wtedy nie wyschnie. Tak 4-5 dni, nie więcej :)
Usuń