Czarowanie eko-muffinkami
Dziś muffinki. I oczywiście trochę inne niż tradycyjne. Można by powiedzieć, że trochę ekologiczne, z całą pewnością zdrowe i pyszne. Zamiast mąki używamy otrębów (pszennych i orkiszowych), a jak wiadomo zawierają one dużo błonnika, witamin oraz mikro i makroelementów. Samo zdrowie...! Otręby mają też tą właściwość, że "zapychają" - jeden mufinek i jesteśmy najedzeni ;-)
W wersji dietetycznej cukier zastępujemy słodzikiem i nie używamy czekolady, ale gdy chcemy poszaleć - wiadomo.
Bazowy przepis dostałam od mamy Kamy, której wysyłam buziak!
Składniki na około 10 sztuk:
4 jajka
1 serek homogenizowany waniliowy
8 łyżek stołowych otrębów pszennych
5 łyżek stołowych otrębów orkiszowych
3 łyżki stołowe cukru
polewa: czekolada mleczna + miód
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Żółtka oddzielamy od białek, te ubijamy na sztywno. Serek homogenizowany mieszamy z otrębami, żółtkami i cukrem. Dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Masę przekładamy do foremek mufinkowych i wstawiamy do piekarnika. Po około 25 minutach będą gotowe i pięknie wyrośnięte.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodajemy miód.
Smarujemy mufiny.
Smacznego! ;-)
Witam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo zainteresował mnie przepis na eko-muffinki. Jestem muffinkożercą :-D
Jaką ilość serka homogenizowanego należy dodać ?
Bo u mnie to standardowo jest Danio po 180g (rzadszy)lub Maćkowy po 250g (gęstszy)
migotka333
zdaje się, że to właśnie był Danio, w tradycyjnym opakowaniu :-)
OdpowiedzUsuń