Pancakes - amerykańskie naleśniki
Od dłuższego czasu chodziły mi po głowie, jakiś czas temu podjęłam się pierwszej próby ich wyczarowania. Niestety nie wyszły idealne ;-) Teraz jednak się udało!
Przepis stworzyłam sama, na podstawie naleśnikowych doświadczeń.
Tym razem zamiast ładować w ciasto chemiczny posmak proszku do pieczenia ograniczyłam jego ilość na rzecz ubitego białka. No i to okazało się strzałem w dziesiątkę :) Wyszły pulchniutkie!
Oto przepis:
3 jajka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki maślanki
50 g masła
3 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka. Mąkę miksujemy z żółtkami, mlekiem, maślanką, roztopionym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
Smażymy na patelni na odrobinie oleju. Czekamy aż każdy pojedynczy ładnie wyrośnie ;)
Podajemy z syropem klonowym.
0 komentarze:
Dziękuję za każdy komentarz :)