Tarte aux pommes

4/17/2010 Agata 9 Comments


Tarte aux pommes, czyli po prostu tarta z jabłkami.
Wyczarowana dziś jako prezent imieninowy dla mojego taty.




Moja pierwsza tarta, naczynie do niej zakupiłam całkiem niedawno. Z całą pewnością nie ostatnia,
choćby dlatego, że ta dzisiejsza znikła ze stołu w tempie rekordowym, a hasło 'poproszę dokładkę' zrobiło oszałamiającą karierę...;)
Najlepsza jest prosto z pieca, jeszcze cieplutka, z kleksem bitej śmietany.
Przepis bazowy wzięty z White Plate, ale oczywiście bez moich spontanicznych modyfikacji się nie obyło.



Składniki na ciasto:
150 g masła
90 g drobnego cukru
szczypta soli
2 duże żółtka
250 g mąki pszennej
1 łyżka wody



i nadzienie:400 g jabłek do szarlotki np. szarej renety (lub dowolnych)
75 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej+ 2 jabłka na górę



Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Pamiętamy, że nie można zbyt długo zagniatać ciasta. Jeśli jest zbyt suche, można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepiamy formę do tarty. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier (i wanilię). Dolewamy 4 łyżki wody i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. W połowie dodajemy cynamon a chwilę później mąkę ziemniaczaną (ona sprawi, że nadzienie będzie miało żelową konsystencję)



Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Ugotowane jabłka wykładamy na ciasto. Następnie na wierzchu układamy w okrąg, cienko pokrojone plastry jabłka, posypujemy łyżką cukru i wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
W połowie pieczenia, jabłka u góry można posmarować musem jabłkowym.







Smacznego!

9 komentarzy:

  1. o boooooże ja chcę coś takieeeego zjeść! *________*

    OdpowiedzUsuń
  2. kicia17/4/10

    ja robie z turskawkami jak jest sezon, i też jest nieziemska! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no dokładnie, ja tylko czekam na letnie owoce i to dopiero będzie szaleństwo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaga, mega szacun! Rządzisz tym blogiem! :) BIG UP!!

    OdpowiedzUsuń
  5. jeju Olga, merci bien :-) zobaczymy co tu się będzie dalej działo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała tarta! P.S. Cudowny Blog, pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy13/12/12

    Woω, thiѕ post іs ρlеasant, my sіster is analyzing these kindѕ of things, therefore Ӏ am goіng to inform her.


    Mу wеb ρage: www.vapornine.com
    Feel free to surf my website ::

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy20/12/12

    Good informatiοn. Lucky mе I cаme
    aсroѕs your blog bу chance (stumbleupon).
    I've book-marked it for later!

    my web blog :: http://www.galaxynote2.fr/
    Also visit my blog post -

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy22/12/12

    Right now іt appears like Movable Type is the preferred blogging
    platform availablе гight now. (fгom what I've read) Is that what you'гe usіng on your blog?



    Feel free to visit my web blog pikavippi
    Also visit my homepage ... pikavippi

    OdpowiedzUsuń