Ciasto marchewkowe

5/17/2010 Agata 10 Comments


Nie mam zielonego pojęcia dlaczego ciasto marchewkowe jest takie kontrowersyjne. Marchewki to niby warzywa (chociaż Unia Europejska uznała je za owoce, by Portugalczycy mogli robić legalnie swoje dżemy) a z warzyw ciast się nie robi.
Chyba tak? Nie wiem, uwielbiam marchewki i w mnie ten pomysł nigdy nie dziwił, może też dlatego, że naoglądałam się za dużo amerykańskich filmów, a tam wszyscy zawsze wsuwali Carrot Cake ;-)
Nie robiłam go po raz pierwszy, lecz zawsze mierzę się z ryzykiem, że się nie uda.
Otóż z marchewkowym największym problemem jest jego ciężar, wcale tak łatwo nie rośnie (soczysta marchew trochę obciąża resztę) i jest najlepszym kandydatem na zakalec.
Tym razem się jednak udało - puszyste, wyrośnięte, cynamonowe. Polecam!
Jeśli chodzi o wykonanie - prościzna. Chyba, że ktoś nie lubi trzeć marchewek - trzeba znaleźć jakiegoś chętnego mężczyznę do tej ciężkiej pracy ;-)
A co do ciast z warzywami - podobno pyszne jest takie z burakami. Może kiedyś się odważę i spróbuję je wyczarować.

Potrzebujemy:
4 jajka
250 g cukru pudru
185 ml oleju słonecznikowego
300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
400 g startej na tarce marchwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Okrągłą formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Jajka ucieramy z cukrem, potem dodajemy olej.
Mąkę, sól, proszek i sodę przesiewamy przez sitko (ważne!) i następnie łączymy z jajkami-olejem-cukrem. Dodajemy cynamon a potem marchew. Przelewamy do formy i pieczemy przez około godzinę.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. A skąd masz przepis na to marchewkowe? Wyszło b. łądne, ja zakalca nie widzę :)

    Sama piekę już od lat wg jednego, sprawdzonego przepisu, ciacho jest lekkie i delikatne.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że nie pamiętam skąd ten przepis - zapisałam go w sobie w zeszycie jakieś dwa czy trzy lata temu i do teraz z niego korzystam :)

    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaga Ty głupia jesteś!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie puszyste ciacho.Również jest na mojej liście oczekującej do upieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy4/6/10

    Dzięki za przepis, ciasto wyszło zjawiskowo dobre. :) Cała rodzina się zachwyca. Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aguś powiedź 400 g marchewki to ile mniej więcej wychodzi na sztuki.Dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam,wyszło cudowne,wilgotne i puszyste.Zabraliśmy na wycieczkę,dzieciom bardzo smakowało.Dziękuje za cudowny przepis.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy14/7/13

    Ciasto mojego dzieciństwa..uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszności! ile razy robię carrot cake z tego przepisu, wszyscy są wniebowzięci :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)