Makaron z bakłażanem

5/27/2010 Agata 4 Comments


Ostatnio mam nowy sposób na tworzenie w kuchni. Najpierw coś kupuję, potem dopiero myślę co z tym zrobić. Tak też było z bakłażanem. Leżał w lodówce i czekał na swoją kolej. To co wymyśliłam jest spontaniczną mieszanką. Trochę pikantną, trochę łagodną. Zasługa chilli i właśnie bakłażanu. Uwielbiam dania z patelni. Robi się je szybko i zawsze wychodzą.
Makaron z sosem, na tysiącpięćsetstodziewięćsetny sposób ;-)
A teraz lecę na koncert chopinowski!


Potrzebujemy:
200 g makaronu pszennego ekologicznego
250 g mięsa mielonego
1 średniej wielkości bakłażan
1 duży pomidor + 3 pomidorki cherry
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
oliwa z oliwek
pół łyżeczki chilli
2 łyżeczki papryki słodkiej
pieprz


W osolonej wodzie gotujemy makaron. Na oliwie podgrzewamy połowę pokrojonego w paski bakłażanu (aż się trochę zeszkli). Dodajemy mięso mielone, czekamy do podsmażenia, dodajemy pokrojone na drobno ząbki czosnku. Mieszamy, dodajemy przyprawy i posiekane listki bazylii. Gdy mięso się już usmaży, dodajemy pozostały bakłażan i pokrojony w kostkę pomidor. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Dokładamy część makaronu i mieszamy z sosem. Dekorujemy bazylią i pomidorkami cherry.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. a myślisz, że z cukinią tez będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że spoko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz.. ja również kupuję, a później zastanawiam się co z tego przygotowac. czasem mija wiele czasu..

    zawartośc Twojej patelni wygląda pysznie.

    niezwykle tu u Ciebie. ze słowami, zdjęciami pięknymi. pozwól, że zaparzę sobie herbatę i zostanę na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowity Blog,
    naprawdę cudowne przepisy:)

    Na pewno będę do Ciebie częściej zaglądać!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)