Pizza z mozzarellą i rukolą
Postanowiłam odtworzyć najlepszą pizzę jaką ostatnio zdarzyło mi się jeść. Cienkie ciasto, pomidorki, świeża rukola, mozzarella, szynka parmeńska, oliwki. Urzekająca feria barw.
Pyszna, polecam :)
Przepis wzięty z Kwestii Smaku.
Potrzebujemy:
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
1puszka pomidorów w sosie pomidorowym
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia, oregano
sól, pieprz, cukier
dodatki:
2 kule białej mozzarelli
kilka plasterków szynki parmeńskiej
20 czarnych oliwek
20 pomidorków koktajlowych
2 duże garście rukoli
pęczek świeżej bazylii
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Gotujemy pomidory z oliwą, doprawiamy solą, odrobiną cukru, suszonym oregano, bazylią i pieprzem, gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, obsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placki. Kładziemy je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiamy do podrośnięcia.
Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Podrośnięte pizze smarujemy sosem pomidorowym, rysując okręgi, układamy plasterki mozzarelli, połowę pomidorków, oliwki.
Pizze pieczemy w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układamy po plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam rukolę i resztę świeżych pomidorków i oliwek.
następnym razem nie odpuszczę tej pizzy! <3
OdpowiedzUsuńZainspirowana Twoim wpisem zrobiłam dziś podobną pizzę. Nielubianą szynkę parmeńską zastąpiłam półsurową polędwicą łososiową i wyeliminowałam oliwki. Też wyszła pyszna.
OdpowiedzUsuńPOLECAMY, KASIA I QBA (:
OdpowiedzUsuń