Cukinia zapiekana z mięsem i warzywami

8/26/2010 Agata 12 Comments


Ach, jakie to było dobre! Dzisiejszy obiad uzmysłowił mi jak bardzo stęskniłam się za tymi warzywami. Cukinia... Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem szczerze jej nie znosiłam. Ale dlaczego? Nie mam zielonego pojęcia. Dziś podjęłam wyzwanie i spędziliśmy trochę czasu w kuchni na przyrządzaniu tego dania. Wyszło pyszne. Chociaż B. wyszedł pociachany prawie tak samo jak papryka, którą kroił ;)
Nie spodziewałam się, że mogłabym zjeść cukinię w całości, nawet ze skórką. A tutaj, dzięki bulionowi, w którym trochę się podgotowała podczas pieczenia była ona rozkosznie miękka. Polecam korzystać z obecnych teraz w sklepach warzyw. Tak smakuje babie lato!

Potrzebujemy:
2 duże cukinie
500 g mięsa mielonego
1 dużą paprykę
1 pomidor
3 ząbki czosnku
100 g sera żółtego (kostka)
1 kostka bulionowa
przyprawy:
listki świeżej bazylii
chilli cayenne
pieprz
sól
słodka papryka

Cukinie przekrajamy na pół, wydrążamy każdą z części (ja zrobiłam to za pomocą łyżki do lodów), wydrążone części cukinii oprószamy solą i odkładamy na bok,. Puste cukinie przyprószamy solą i pieprzem, zostawiamy. Paprykę kroimy na małe paseczki, pomidor w kostkę, siekamy bazylię.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy mięso mielone, po chwili wyciśnięte na prasce ząbki czosnku. Smażymy pod przykryciem. Dodajemy bazylię. A Po kilku minutach jeszcze sporo (około 2 łyżeczek) słodkiej papryki oraz chilli wedle uznania, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, pomidora oraz miąższ z wydrążonej cukinii. Dusimy pod przykryciem około 7 minut. 
W tym czasie na tarce trzemy kostkę sera oraz przygotowujemy bulion wg instrukcji na opakowaniu - około 0,5 litra, które wylewamy na głęboką blachę. Cukinie napełniamy nadzieniem, przykrywamy sporą ilością sera żółtego i wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Na jedną osobę przypada pół takiej wypełnionej nadzieniem połówki, którą spokojnie idzie się najeść do syta ;)

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie,mniam mniam.Chyba zrobię na kolację.Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bartek27/11/10

    Przepis, którym zainspirowałaś mnie najbardziej :-) Zrobiłem te cukinie już dwa razy, za każdym razem obłęd. Ściskam Cię, Mistrzyni!

    OdpowiedzUsuń
  3. ikaa0814/8/12

    no to jutro podziałam :d ale podczas czytania już ślinka kapie :D Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy15/8/12

    mam pytanie czy ten z miasz z pestkami tez dajemy do farszu??pozdrawiam.przyznam sie ze dalem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, dodajemy wszystko! Tylko, że ja nie pamiętam żebym miała jakąś dużą ilość pestek, jeśli będzie ich za wiele zawsze można powybierać :)

      Usuń
  5. Anonimowy15/8/12

    miąż przepraszam za byka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy29/6/16

      Miąższ to jedyna poprawna forma :p

      Usuń
    2. Anonimowy29/6/16

      Miąższ to jedyna poprawna forma :p

      Usuń
  6. Anonimowy19/8/12

    Pyszne, najlepszy przepis! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy2/12/12

    zrobilam zgodnie z przepisem, bylo pyszne ! Naprawde wspaniala kolacja, dzisiaj eksperymentuje i zrobie to samo, ale nadzieje papryke ! :) HOHO , mam nadzieje ze sie uda, trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy12/4/14

    Pyyszne! Z bardzo lekkimi modyfikacjami (- czosnek, - bazylia, +cebulka) i podałam z ziemniaczkami aby bardziej było syte. Pycha! Ukochany 10 razy podczas jedzenia powtarzał "ooo jakie pyszne!" ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale (: Bardzo ciekawy pomysł z bulionem. Muszę to wypróbować! Ja ostatnio zrobiłam faszerowane bakłażany, jednak to są wspaniałe połączenia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)