Raspberry Cupcakes
Założyłam sobie, że kiedyś muszę chociaż spróbować zrobić cupcakesy. Miały być różowe, słodkie, duże i kolorowe ;) Samo zrobienie mufinek to w sumie jeszcze nic, cała zabawa zaczyna się dopiero potem.
Chciałam w końcu wykorzystać malinki, więc ciasto mufinkowe miało ich w sobie naprawdę sporo.
Co tu mówić, po prostu trzeba na nie popatrzeć!
150 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
120 g cukru
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka malin
krem do tortów śmietanowy
szklanka mleka
pół kostki masła
pół szklanki soku z buraków
na lukier:
1 białko jajka
szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre, dodajemy porwane kawałki malin maliny i delikatnie mieszamy. Papilotki do mufinek zapełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Studzimy.
Przygotowujemy śmietankowy krem do tortów wg przepisu na opakowaniu, w trakcie miksowania dodajemy sok z buraków (nada różowy kolor). Kremem napełniamy rękaw dekoracyjny, ozdabiamy cupcakesy.
Aby przygotować lukier ładniejszy niż zwykle (jest biały jak farba ;) miksujemy na najwyższych obrotach białko jajka i dodajemy cukier puder, następnie sok z cytryny. Miksujemy przez 3 minuty.
Ozdabiamy.
Smacznego!
o madre, jakie piękne !
OdpowiedzUsuńaż szkoda jeść.! :)
wyglądają tak słodko, że bałbym się spróbować...
OdpowiedzUsuńchociaż zmieniłem zdanie. zrób mi takie!!!
OdpowiedzUsuńAAAAAAAAAAAAAAAA CUPCAKES <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńWyszły Ci zachwycające :)
OdpowiedzUsuń