Szarlotka sypana z antonówką

8/18/2010 Agata 4 Comments

Sierpień to jabłka. Dzisiaj postanowiłam je wykorzystać, tak jak lubię najbardziej czyli z cynamonem. Z Moje Co Nieco wybrałam przepis, który okazał się być idealny. Ciasto powstało szybko, było pyszne (zniknęło ekspresowo), rozmiary bałaganu w kuchni zostały ograniczone do minimum. Nie musiałam nawet użyć miksera.
Buziaczki dla mojej mamy, która zadeklarowała chęć do obrania i starcia jabłek! Pomyśleć, że od października już nie będę miała jej wszystkich złotych rad pod ręką...




składniki:

szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
1/2 szklanki płatków owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny
1kg jabłek (kwaśnych, np. antonówek)
2-3 łyżeczki cynamonu
masło do wysmarowania formy


Mąkę, kaszę mannę, płatki owsiane, cukier i proszek dokładnie mieszamy w misce i dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych otworach tarki, dzielimy je na 2 części.
Formę dokładnie smarujemy masłem i Wykładamy warstwy:
sucha masa - jabłka plus cynamon - sucha masa - jabłka plus cynamon - sucha masa
Na wierzch dokładnie wykładamy pokrojoną w cienkie plasterki margarynę, tak by cała sucha masa była idealnie przykryta.

Pieczemy około 45min w temp. 180 stopni.




4 komentarze:

  1. Anonimowy20/8/10

    wygląda super! stęskniłam się za szarlotkami, daj mi trochę...:-)

    m.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy23/8/10

    kurczę, kolejny Twój przepis, który zrobił mi smaka, muszę koniecznie wypróbować :)

    / Domi

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbuj koniecznie, jest banalnie prosty a przy okazji najlepszy na świecie (na szarlotkę)! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy22/2/14

    właśnie wyjęłam z pieca :D wygląda i pachnie pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Na pytania staram się odpowiadać jak najszybciej!